Cambodja

Het Koninkrijk Cambodja ligt in het zuidoosten van Azië ingeklemd tussen Thailand, Laos en Vietnam. Het land ligt aan de Zuid-Chinese zee en aan de Golf van Thailand. Cambodja staat in de westerse wereld vooral bekend om zijn prachtige tempelcomplexen die voor een groot deel uit de negende eeuw na Christus stammen. De meeste toeristen die het land bezoeken, komen dan ook naar Cambodja toe voor één van de prachtige tempelcomplexen. Meestal wordt een reis naar Cambodja afgesloten met een bezoek aan de stad Sihanoukville met zijn prachtige ongerepte stranden.
Van vroegste geschiedenis van het land is niet veel bekend, wel is bekend dat het van de negende tot de veertiende eeuw onderdeel was van het Khmer-rijk. In deze periode zijn de meeste historische tempels van het land gebouwd. In de eeuwen hierna werd het land geregeerd door verschillende koningen en viel het onder diverse koninkrijken. Totdat de Fransen hier halverwege de negentiende eeuw aan de macht kwamen en het land onderdeel maakte van Indochina. Dit omvatte delen van Laos, Cambodja en delen van Vietnam.
In 1953 kreeg het Koninkrijk Cambodja zijn onafhankelijk van Frankrijk. Dit was het begin van vele machtswisselingen en staatsgrepen. Cambodja is tijdens de tweede Indochinaoorlog die in het westen beter bekend staat als de Vietnamoorlog zwaar getroffen door Amerikaanse bombardementen. Bij deze bombardementen vielen meer dan een half miljoen burgerslachtoffers.
Na de Vietnamoorlog neem de Rode Khmer hier de macht over onder leiding van Pol Pot. Tijdens dit schrikbewind zijn volgens schattingen tussen 800.000 en 3.000.000 burgers vermoord.
Het land is sindsdien betrokken geweest bij meerdere oorlogen en burgeroorlogen en tot op de dag van vandaag komen er nog regelmatig incidenten voor in de grensgebieden met Thailand.
Deze gebieden kun je tijdens een reis naar Cambodja dan ook maar het beste mijden. In de hoofdstad Phnom-Penh of is de streek rond de stad Sihanoukville zul je maar weinig van deze ongeregeldheden merken.

Gemiddelde beoordeling van Cambodja

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Cambodja.


Cambodja informatie en tips

 • cambodja (2)Angkor Wat

  Angkor Wat is de grootste tempel in het tempel complex Angkor wat zoveel betekent als “heilige stad”. Het totale archeologische park is zo’n 400 km. De meeste gebouwen en tempels stammen uit de periode van het Khmer keizerrijk rond de 12e eeuw.

  Lees meer

Bezienswaardigheden

De grootste toeristische bezienswaardigheden van Cambodja zijn opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Een bezoek aan het land is niet compleet zonder de tempels van Angkor te hebben gezien. De bouw hiervan is vermoedelijk gestart in de negende eeuw na Christus en heeft al met al vijf eeuwen in beslag genomen. Dit tempelcomplex is één van de meest kenmerkende gebouwen van Cambodja.
In de hoofdstad Phnom-Penh vindt je onder andere het Koninklijk paleis van Phnom Penh, de tempel Wat Phnom en het nationale museum van Cambodja. In de stad is nog veel van de Franse koloniale periode terug te vinden. Dit dan voornamelijk in de architectuur van veel van de gebouwen.
Bij de stad Battambang is onder meer het tempelcomplex Wat Banan te vinden en de grotten van Phnom Sampeu. In de regio rond de stad vindt je het nationale park Phnom Sam Pov.
De stad Sihanoukville staat voornamelijk bekend om zijn stranden. Dit gebied staat bekend om zijn watersportmogelijkheden en dan met name om het duiken. Voor kust ligt het prachtige eiland Koh Russei.
Choeung Ek bij ons beter bekend als the Killing Fields ligt net buiten de hoofdstad Phnom-Penh en is één van de gruwelijkste plaatsen in Cambodja. Hier werden door de Rode Khmer 17.000 mannen,vrouwen en kinderen op gruwelijke manieren vermoord. Op 9 mei worden hier ieder jaar de slachtoffers van deze volkerenmoord herdacht. Bij Choeung Ek ligt het Tuol Sleng-museum wat hieraan gewijd is.

UNESCO

Cambodja heeft twee inschrijvingen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Het gaat hier in beide gevallen om tempelcomplexen die hier in de negende eeuw na Christus gebouwd zijn. In 1992 werd hier als eerste het tempelcomplex van Angkor op de lijst gezet. Dit tempelcomplex is in de loop van vijf eeuwen gebouwd en bestaat uit verschillende complexen. De belangrijkste hiervan zijn de Angkor Wat en de Bayontempel bij Angkor Thom.
In 2008 werd de Preah Vihear Tempel op de lijst bijgeschreven. Dit tempelcomplex is ongeveer achthonderd meter lang en is gebouwd in het Dongrekgebergte in het grensgebied tussen Cambodja en Thailand. Deze regio is een conflict gebied waar met regelmaat gevechten voorkomen. Tijdens één van deze gevechten is in 2011 een deel van de tempel ingestort.

Klimaat

Weersverwachting Cambodja

vandaag
36° / 27°
morgen
34° / 28°
15 jun
34° / 28°
16 jun
33° / 27°
17 jun
32° / 27°

Cambodja heeft een tropisch moessonklimaat met een duidelijk te onderscheiden regenperiode. Deze regenperiode duurt van begin april tot en met eind november. De andere maanden van het zijn hier bijzonder droog. De gemiddelde jaarlijkse neerslag verschilt hier sterk per regio. In het kustgebied van Cambodja en aan de loefzijde van de gebergtes ligt de gemiddelde neerslag hier een behoorlijk stuk hoger dan op de Cambodjaanse laagvlakte. In het Olifantsgebergte ligt de gemiddelde neerslag het hoogst. Hier kan in één jaar meer dan 5000 millimeter aan neerslag vallen. In de hoofdstad Phnom-Penh en in de andere laaggelegen delen van Cambodja ligt de jaarlijkse neerslag “slechts” rond de 1.500 millimeter op jaarbasis.
De gemiddelde dagtemperatuur ligt hier het gehele jaar boven de dertig graden Celsius. In de avond en nacht koelt het hier ongeveer tien graden af. Tijdens de regenperiode ligt de gemiddelde luchtvochtigheid hier behoorlijk hoog.
De zeetemperatuur is hier warm met een gemiddelde temperatuur net iets onder de dertig graden Celsius.
In de tweede helft van het jaar heb je hier een kleine kans op tropische stormen of orkanen. Er komen niet veel orkanen in Cambodja aan land maar degene die dat doen laten een spoor vernieling na.

Bekijk ook: klimaatinfo over Cambodja

Geografie

Cambodja ligt in het zuidoosten van Azië aan de Golf van Thailand en aan de Zuid-Chinese Zee. Het heeft landgrenzen met Laos, Vietnam en Thailand. De grenzen van Cambodja worden voor het grootste gedeelte gevormd door laaggebergte die de laagvlakte van Cambodja omsluiten. In deze laagvlakte ligt het Tonlé Sapmeer waar tijdens de regenperiode het water vanuit de Mekong rivier via de Tonlé Saprivier in stroomt. Tijdens de droge periode stroomt het water hier weer uit via de Tonlé Saprivier naar de Mekong rivier. Dit is het grootste meer in Zuidoost-Azië. De grootste en belangrijkste rivieren van het land zijn de Mekong rivier , de Tonlé Saprivier en de Bassac rivier.
Er lopen door langs de grenzen van het land twee gebergtes het Kardemomgebergte en de Olifantsbergen. In het Chuor Phnom Damrei of Olifantsgebergte vindt je het hoogste punt van Cambodja, de 1771 meter hoge Phnom Aural.
De hoofdstad Phnom Penh is de grootste en belangrijkste stad van het land andere grote plaatsen in Cambodja zijn Battambang, Sihanoukville, Siem Reap en Krong Koh Kong.

Reisadvies

Niet essentiële reizen naar bepaalde gebieden worden afgeraden. Dit geld voornamelijk voor het grensgebied met Thailand. In de provincies Preah Vihear en Oddar vinden met regelmaat gevechten plaats tussen het Cambodjaanse leger en het Thaise leger.
Op het platteland van Cambodja en in de verschillende grensgebieden kunnen landmijnen of andere onontplofte explosieven liggen. Het verlaten van de grote weg wordt hier ten strengste afgeraden. Deze gebieden worden soms gemarkeerd met borden, volg de instructies op deze borden ten alle tijden op.
Een bezoek aan Cambodja in de regenperiode wordt afgeraden omdat hier dan met regelmaat grote overstromingen voorkomen. In de provincies Siem Reap, Kompong Thom en Kratie heb je de grootste kans op overstromingen.
In de toeristische gebieden van Cambodja zijn zakkenrollerbendes actief en worden met enige regelmaat toeristen overvallen. Als u beroofd wordt kunt je het beste geen weerstand bieden en meewerken met de overvallers. Het is echter wel verstandig hier niet te opzichtig rond te lopen met sieraden of apparatuur.

Reisdocumenten

Wie Cambodja wil bezoeken moet in het bezit zijn van een paspoort dat op de dag van de terugreis nog minimaal zes maanden geldig is. Tevens dien je een toeristenvisum te kopen op één van de twee vliegvelden of bij één van de grensovergangen. Voor dit visum dien je twee pasfoto’s mee te nemen.Tegenwoordig kun je je visum voor Cambodja ook via internet regelen. Dat scheelt je een hoop rompslomp bij aankomst in Cambodja.
Wie langer dan 30 dagen in Cambodja wil blijven moet van te voren bij de ambassade een verblijfsvisum aan vragen.

Infotabel

Hoofdstad Phnom-Penh
Telefoon (landcode) 855
Internetdomein .kh
Taal/talen (officieel) Khmer
Taal/talen (spreektaal) Khmer, Frans en Engels
Religie(s) Boeddhisme
Tijdzone(s) UTC+7
Tijdsverschil zomer In Cambodja is het 5 uur later dan in Nederland
Tijdsverschil winter In Cambodja is het 6 uur later dan in Nederland
Zomertijdregeling nee
Valuta riel

Links

Over Cambodja is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Cambodja:

Cambodja informatie
bijzondere plaatsen in Cambodja
wikipedia 

Foto's van Cambodja

Beoordelingen

  Van der Biest Marie I    6 oktober 2019 om 12:44

  Heel mooi land. Ik doe er mijn werkstuk ook over.
  Het is een prachtig land, ik ga het zeker eens bezoeken.

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid
  marta I    12 januari 2019 om 15:57

  super mooi land. ik doe mijn werkstuk er over.

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid
  kak I    23 maart 2016 om 09:56

  heel mooi land

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid
  poep I    23 maart 2016 om 09:48

  heel mooi land

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid
  Ruud van der Maaten I    12 december 2014 om 13:26

  Prima informatie! Alleen de prijs voor een toeristenvisum is m.i.v. 1 oktober verhoogd naar 30 USD

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid

  Plaats uw ervaring/beoordeling voor Cambodja

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid