Italië

Italië of officieel de Italiaanse hoofdfotoRepubliek ligt in het centraal zuidelijke deel van Europa en bestaat voor het grootste deel uit een laars-vormig schiereiland. Daarnaast behoren er nog een groot aantal eilanden bij het land. De grootste hiervan zijn Sardinië en Sicilië. De hoofdstad is Rome en binnen de Grenzen van Italië liggen er twee onafhankelijke staten, Vaticaanstad en San Marino.
Italië was in de oudheid het centrum van het Romeinse Rijk dat door de eeuwen heen uitgroeide tot het grootste rijk van Europa. Op veel plaatsen in Europa zijn er nog resten te vinden uit deze periode. De macht van de romeinen zou duren tot het einde van de vijfde eeuw na Christus. Na de Romeinen raakte Italië in verval is veel van de schoonheid van het land verloren gegaan. De stad Rome bleef in deze periode leider van de katholieke kerk en had hierdoor nog steeds een groot overwicht in grote delen van Europa. In de eeuwen die volgden werd Italië geheel of gedeeltelijk overheerst door de Arabieren, Ostrogoten, de Franken(onder leiding van Karel de Grote) en de Normandiërs. Vanaf de elfde eeuw gaat Italië weer een rol van betekenis spelen met steden als Pisa, Genua en Venetië. Het is ook in deze periode dat Dante zijn “Goddelijke Komedie schrijft”. Dit wordt gezien als de start van de Italiaanse literaire cultuur. Hierna begon ook de Italiaans renaissance met beroemde namen als Botticelli, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Titiaan en Rafael.
Na de reformatie nam de macht van de kerk en dus ook van Italië sterk af in Europa. Na het congres van Wenen werd er begonnen met de eenwording van Italië dat hiervoor nog bestond uit verschillende onafhankelijke koninkrijken en staten. Dit leidde in 1961 tot de eerste Italiaanse staat. Het zou echter nog tot het einde van de Tweede Wereldoorlog duren voordat het huidige Italië gevormd werd.
Italië is tegenwoordig uitgegroeid tot een van de populairste vakantiebestemmingen in Europa. Ieder jaar trekken er miljoenen toeristen naar het land toe. De meeste toeristen verblijven hier in een van de steden, aan een meer of aan de kust. Het maak eigenlijk niet uit waar je in Italië naartoe gaat het landschap is er altijd prachtig en het eten is er heerlijk. Het is niet voor niets dat de Italiaanse keuken één van de populairste keukens ter wereld is.

Gemiddelde beoordeling van Italië

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Italië.


Italië informatie en tips

 • italie-koffieItaliaanse koffie

  Net als heerlijk eten is ook een goede bak koffie een essentieel onderdeel van het dagelijks leven van veel Italianen. Waar we in Nederland het hebben over een bakkie leut of een kopje koffie, daar heb je in Italië te maken met prachtig klinkende namen zoals espresso, ristretto, cappuccino, caffè macchiato, latte macchiato en caffè lungo.

  Lees meer

 • italie-venetie

  Venetië

  Italië heeft een unieke stad binnen haar landsgrenzen: Venetië. Dat dankt de stad aan bouw binnen een lagune, waardoor er amper straten zijn maar het grootste deel van het verkeer via grachten plaatsvindt. Het vele water dat om en door Venetië stroomt geven de stad een uniek uiterlijk, dat je nergens anders ter wereld terugvindt.

  Lees meer

Bezienswaardigheden

Er zijn in Italië ontzettend veel bezienswaardigheden te vinden. De meeste van deze bezienswaardigheden hebben te maken met de lange geschiedenis van Italië die helemaal terug gaat tot de Romeinen en nog verder. Enkele van de beroemdste bezienswaardigheden in Italië stammen nog uit deze tijd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het stadje Aosta, het Colosseum, het stadje Pompeï aan de voet van de Vesuvius daarnaast zijn er nog vele amfitheaters, aquaducten en andere Romeinse bouwwerken te vinden.
Een totaal andere bezienswaardigheid is Cinque Terre. De Cinque Terre bestaat uit vijf prachtig gekleurde dorpjes langs de kust van de regio Ligurië. De vijf dorpen zijn met elkaar verbonden door een wandelpad vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de dorpen en de kust.
Een van de bekendste bezienswaardigheden in Italië is de stad Venetië. Deze op het water gebouwde stad staat bekend om zijn prachtige palazzo’ s, de smalle grachten gevuld met gondels de “brug der zuchten” en het San Marcoplein. Andere beroemde steden in Italië Milaan, Rome, Florence, Napels en Pisa. Al deze steden hebben hun eigen bijzondere kenmerken en staan ook bijna allemaal in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van de Unesco. De bekendste bezienswaardigheden in Florence zijn de Ponte Vecchio, de Kathedraal van Florence en de Duomo. De bekendste bezienswaardigheden van Rome zijn de Trevifontein, het Colosseum, de Engelenburcht en het Pantheon. Binnen de grenzen van deze stad ligt ook Vaticaanstad. De bekendste bouwwerken in Milaan zijn de Dom van Milaan, Castelle Sforzesco en de Galleria Vittorio Emanuele.
Naast al deze beroemde bouwwerken zijn er natuurlijk ook nog veel prachtige musea natuurparken en andere bezienswaardigheden in Italië te vinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Lago Maggiore met zijn prachtige Borromeïsche eilanden en de regio Toscane. Deze tekst doet tekort aan de schoonheid van Italië het is namelijk niet mogelijk om alle bezienswaardigheden van dit land op te sommen in één tekst. Hiervoor kunnen we je alleen maar aanraden om het land een keer met eigen ogen te gaan aanschouwen

UNESCO

In 2013 stonden er in totaal bijna vijftig verschillende inschrijvingen op de werelderfgoedlijst in Italië geregistreerd. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren nog flink zal uitbreiden. De eerste inschrijving in Italië vond in 1979 plaats. Het ging hierbij om de rotstekeningen in de Val de Camonica in Lombardije. Een jaar later volgde de kerk “Santa Maria delle Grazie” met hierin de beroemde muurschildering van Leonardo da Vinci van het laatste avondmaal. In dit jaar werd ook het historische centrum van Rome aan de lijst toegevoegd. Hierna volgden enkele van de beroemdste bezienswaardigheden van Italië, zoals het historische centrum van Florence, Venetië, het Domplein van Pisa, en de historische centrums van Napels en Siena.
In de jaren die volgden werden er meerdere prachtige kerken, kathedralen, historische centrums en complete steden aan de lijst toegevoegd. Ook werden er een aantal natuurmonumenten toegevoegd zoals de Dolomieten en de Etna.
Sommige van de inschrijvingen moet Italië delen met één van de buurlanden zoals Zwitserland. Andere zoals de prehistorische paalwoningen in de Alpen streken zich uit over verschillende landen, zoals Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Slovenië en Zwitserland. Een bijzondere vermelding verdiend de in 1993 toevoegende Sassi en het park met de rots kerken van Matera.

Klimaat

Weersverwachting Italië

vandaag
24° / 14°
morgen
22° / 14°
26 mei
25° / 14°
27 mei
26° / 14°
28 mei
24° / 15°

Er komen in Italië drie verschillende klimaatsoorten voor. Het overgrote deel van het noorden van Italië heeft een gematigd zeeklimaat met aangename, maar koele zomers en zachte winters. De neerslag is in dit deel van Italië vrij gelijkmatig over het jaar verdeeld. In het centrale en zuidelijke deel komt het mediterrane klimaat voor. Deze klimaatsoort kenmerkt zich door de warme droge zomers en zachte winters. In het uiterste noorden van Italië komt het hooggebergte klimaat voor. Deze klimaatsoort kenmerkt zich door de extreem lage temperaturen die hier voor kunnen komen en de grote hoeveelheden sneeuw die er in de wintermaanden valt en daarna lang blijft liggen.
Qua weer zijn de lentemaanden vaak de beste maanden om een bezoek te brengen aan Italië. De dagen zijn er dan al aangenaam warm zonder dat het er heet wordt. De gemiddelde neerslag wordt in deze periode geleidelijk minder en er de zonne-uren nemen toen.
De zomermaanden in Italië kunnen behoorlijk heet worden, zeker in het zuidelijke deel van het land en op de verschillende eilanden. Met regelmaat zal het kwik in deze periode van het jaar richting de veertig graden Celsius gaan en soms zelf erover. Dit zijn temperaturen die in het noordelijke deel van het land niet zo snel zullen voorkomen.
In het noorden van Italië is het in de wintermaanden mogelijk om te wintersporten. Het zijn voornamelijk de Dolomieten die erg populair zijn als wintersportgebied.

Bekijk ook:  
het klimaat van Italië
het weer in Italië
de beste reistijd voor Italië                  

Geografie

Italië ligt in het centraal zuidelijke deel van Europa. Het land bestaat uit een laarsvormig schiereiland, een stuk land tussen het schiereiland en de Alpen en een aantal eilanden waarvan Sicilië en Sardinië de grootste zijn. Italië heeft landsgrenzen met Frankrijk, Slovenië, Zwitserland, San Marino en Vaticaanstad. De laatste twee zijn enclaves binnen Italië. Het land wordt omgeven door de Adriatische Zee, de Ionische Zee, de Tyrreense Zee en de Ligurische Zee. Deze zeeën zijn allen onderdeel van de Middellandse Zee.
Italië heeft een bergachtig landschap met in het noorden de Alpen en de Apennijnen die over de gehele lengte van Italië lopen. Bekende bergen in Italië zijn de Matterhorn, Gran Paradiso, Monte Rosa, Bernina en de Stelvio. De hoogste berg in Italië is de Mont Blanc met 4810 meter. Lang is gedacht dat deze berg de hoogst berg van Europa was maar deze is weggelegd voor de Elbroes in Rusland in de Kaukasus. De Mont Blanc is tegenwoordig de dertiende hoogste berg van Europa. Naast bekende bergen zijn er ook enkele bekende vulkanen in Italië. Hiervan zijn de Etna, de Vulcano, de Stromboli en de Vesuvius de bekendste.
De grootste en belangrijkste rivieren van Italië zijn de Po, de Piave, de Adige, de Arno, de Tiber en de Volturno. In Italië zijn er tevens meerdere grote meren te vinden. De grootste en bekendste hiervan zijn het Lago Maggiore, het Comomeer en het Gardameer.
Naast het vasteland van Italië behoren er ook een aantal eilanden tot het land. De grootste zijn Sardinië en Sicilië. Andere bekende eilanden behorend tot Italië zijn Capri en Elba. Verder behoren er nog een heleboel kleinere eilandjes voor de kust in een meer of in een rivier tot Italië, het merendeel van deze eilandjes zijn onbewoond.
Rome is de hoofdstad van Italië, maar in het land zijn nog veel meer grote indrukwekkende steden te vinden. De bekendste hiervan zijn Milaan, Napels, Turijn, Palermo, Genua, Bologna, Florence, Venetië en Verona.

Reisadvies

Er gelden geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor een reis naar Italië. Er gelden in Italië geen andere veiligheidsrisico’s dan dat er in Nederland gelden. Wees dus alert als je in een grote stad bent of bij een grote toeristische attracties. Hier kunnen gauwdieven en zakkenrollers rondlopen. Daarnaast moet je extra opletten in het openbaar vervoer en in grote mensenmassa’s.
Net als in de rest van Europa geld er in Italië een algemene dreiging van terrorisme. Italië ligt in een aardbeving gevoelig gebied. Eens in de zoveel jaar kunnen er hier aardbevingen voorkomen. De laatste grote aardbeving vond hier in 2012 plaats.

Reisdocumenten

Sinds 1990 maakt Italië deel uit van de Schengen landen en sinds 1997 kunnen inwoners van de andere Schengenlanden vrij reizen van en naar Italië. Wel is men net als in Nederland verplicht zichzelf te kunnen identificeren dit geldt ook voor kinderen. Op het bezitten van zowel soft en/of harddrugs staan hier zware straffen net als op het verhandelen hiervan.

Infotabel

Hoofdstad Rome
Telefoon (landcode) 39
Internetdomein .it
Taal/talen (officieel) Italiaans
Taal/talen (spreektaal) Italiaans
Religie(s) rooms-katholiek
Tijdzone(s) UTC+1
Tijdsverschil zomer In Italië loopt de tijd gelijk met Nederland
Tijdsverschil winter In Italië loopt de tijd gelijk met Nederland
Zomertijdregeling ja, deze loopt gelijk met die van Nederland
Valuta euro

Links

Over Italië is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Italië:

Italië informatie
Italië reisinformatie
Italië voor beginners
Italië bezienswaardigheden
Italië tips
de mooiste dorpjes van Italië
bijzondere plaatsen in Italië

 

Foto's van Italië

Beoordelingen

  Stef Smulders I    28 augustus 2019 om 11:39

  De onbekende Oltrepo Pavese is het Toscane van Noord Italie, een groot wijngebied met glooiende heuvels en kastelen.

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid
  Peer I    10 november 2018 om 15:34

  Mooi in de zomer en winter Italië biedt ook veel winklegelegenheid en uitgaansleven aan

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid

  […] het noorden van Italië aan de westkust bij de stad La Spezia vinden we een aantal van de mooiste dorpjes van Italië. Het […]

  Plaats uw ervaring/beoordeling voor Italië

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid