Montenegro

De republiek Montenegro ligt in het durmitor-nationaal-parkzuidoostelijke deel van Montenegro op het Balkanschiereiland. Het huidige Montenegro is ontstaan na het uiteenvallen van het voormalig Joegoslavië. Na eerst samen met Servië een alliantie te hebben gevormd besloot het om uiteindelijk in 2006 als zelfstandig land verder te gaan. De geschiedenis van Montenegro gaat echter veel verder terug in de tijd. Volgens sommige bronnen zou het dorpje Budva als meer dan 2.500 jaar oud zijn en daarmee tot de oudste plaatsen van Europa behoren. Budva zou gesticht zijn door de Illyiërs die zich in de zevende eeuw voor Christus in dit deel van Europa vestigden. Later waren het de Romeinen die de macht overnamen in het huidige Montenegro, toen het Romeinse Rijk uit elkaar viel werd Montenegro onderdeel van het Byzantijnse Rijk. In de eeuwen die volgden hebben verschillende volken de macht gehad in dit gebied totdat het onderdeel uit ging maken van het koninkrijk Duklija. Dit koninkrijk omvatte grote delen van het huidige Montenegro, Albanië en Herzegovina. Later werden daar delen van Macedonië, Servië en Bosnië aan toegevoegd. In de vijftiende eeuw kwam dit koninkrijk onder druk te staan van het Ottomaanse Rijk. De hoofdstad werd verplaatst van Zabljak naar Cetinje en een deel van het land werd onderdeel van het Ottomaanse Rijk. Deze invloeden zijn tot op de dag van vandaag terug te zien in Montenegro. Aan het koninkrijk Duklija kwam in de zestiende eeuw een einde toen de toenmalige vorst afstand deed van de troon en de aartsbisschop deze plaats in nam. De troonopvolging ging van oom op neef totdat de pas gekroonde Prins-bisschop Danilo besloot te trouwen en Montenegro omvormde tot een vorstendom. Later zou dit een koninkrijk worden dat in 1913 ophield te bestaan. De inwoners van het land zagen de toenmalige koning als verrader en gingen na de Eerste Wereldoorlog deel uitmaken van het Koninkrijk Joegoslavië. Montenegro was hiermee het enige land dat na de Eerste Wereldoorlog zijn onafhankelijkheid verloor.
Vandaag de dag is Montenegro hard op weg om één nieuwe populaire zomerzon bestemming te worden. Het merendeel van de toeristen die ieder jaar naar Montenegro komen, zijn er om een relaxte zon-, zee-, en strandvakantie te vieren. Voor diegene die iets meer willen kunnen hun hart ophalen in één van de vele natuurparken.

Gemiddelde beoordeling van Montenegro

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Montenegro.


Bezienswaardigheden

Een groot deel van de bezienswaardigheden die in Montenegro te vinden zijn hebben te maken met lange en bijzondere geschiedenis van dit gebied of met de prachtige natuur die er te vinden is. Zo zijn er in Montenegro, maar liefst vijf nationale parken te vinden die een groot deel van de oppervlakte van het land bestrijken. Deze nationale parken zijn Nationaal Park Skadarsko Jezero, Nationaal Park Biogradska, Durmitor Nationaal Park, Lovcen Nationaal park en het Nationaal Park Prokletije.
De bekendste bezienswaardigheden van deze nationale parken zijn te vinden rondom het Durmitor Nationaal Park; de Tara-kloof, brug over de Tara, het Piva-klooster en het Zwarte Meer. Rondom het Meer van Shkodër dat op zich al een bezienswaardigheid is, zijn prachtige dorpen zoals Virpazer en Rijeka te vinden. In het meer zijn enkele prachtige eilanden te zien. Sommige van deze eilanden werden vroeger gebruikt als gevangenis, andere zijn nu nog in gebruik als orthodox klooster. Er zijn nog veel orthodoxe klooster te vinden in Montenegro. De bekendste zijn het Ostrog-klooster, het Moraca-klooster en het klooster van Piva. Al deze klooster zijn toegankelijk voor toeristen mits je het fototoestel thuislaat en gepaste kleding draagt.
De bekendste en belangrijkste bezienswaardigheden zijn te vinden in en rondom de Baai van Kotor. Deze baai is lang in Venetiaanse handen geweest en dit heeft zijn stempel gedrukt op de ontwikkeling van de steden en dorpen rondom dit meer. Overal zijn er resten te zien van deze overheersing. Bekendste bezienswaardigheden rondom het meer zijn het dorpje Kotor met de Sint Tryphon kerk, Het eiland Gospa od Skrpjela en de hypermoderne jachthaven Porto Montenegro. Andere noemenswaardige bezienswaardigheden zijn, het historische centrum van Budva, het Mausoleun van Njegos, de Millenniumbrug van Podgorica, Stari bar en het eilandje Sveti Stefan.

UNESCO

In 2017 zijn er vier verschillende inschrijvingen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco te vinden in Montenegro. De eerste inschrijving vond plaats in 1979 in het voormalige Joegoslavië. Het ging hierbij om het natuurlijk en cultuurhistorische omgeving van Kotor. De hele baai van Kotor en alle dorpen die aan de baai liggen zijn opgenomen op de lijst. Het unieke landschap rondom de baai is mede gevormd door de Venetianen. De tweede inschrijving is het nationaal park Durmitor. Deze inschrijving vond oorspronkelijk plaats in 1980 en werd in 2005 uitgebreid. De Tarakloof is een van de redenen dan dit park op de lijst is terug te vinden. De derde inschrijving moet het land delen met Bosnië en Herzegovina, Kroatië en Servië. Het gaat hierbij om de kerkhoven met middeleeuwse stécci-grafstenen. Deze grafstenen zijn op die plaatsen in Montenegro te vinden. Twee in de omgeving van Zabljak en een bij Pluzine. De vierde en laatste inschrijving vond plaats in 2017. Het gaat hierbij om de Venetiaanse vestingwerken uit de vijftiende tot zeventiende eeuw.

Klimaat

Weersverwachting Montenegro

vandaag
33° / 20°
morgen
31° / 20°
24 jul
28° / 21°
25 jul
27° / 20°
26 jul
29° / 17°

Er komen twee soorten klimaat voor in Montenegro en verdeeld over het land zijn er diverse microklimaten te vinden. In het gebied rond de kust van Montenegro en rondom de Baai van Kotor heerst het mediterrane klimaat terwijl verder landinwaarts het gematigd maritiem klimaat de overhand krijgt. In de hoger gelegen delen van Montenegro komt het landklimaat voor. Dit alleen op de plaatsen boven de 2.000 meter, deze zijn slecht op een aantal plaatsen in Montenegro te vinden. Het klimaat rondom de kustregio van Montenegro wordt hoofdzakelijk bepaald door de invloed van de Adriatische Zee. Deze invloed zorgt er onder andere voor dat de er maar weinig weersextremen voorkomen in deze regio en dat het klimaat er zo goed als het hele jaar aangenaam is. In de zomermaanden schijnt de zon er uitbundig en in de wintermaanden zorgt de Adriatische Zee ervoor dat de temperatuur niet onder het vriespunt uitkomt.
De meer inlands gelegen delen van Montenegro hebben een maritiem klimaat dat niet onder de invloed staat van de Adriatische Zee. Dit zorgt ervoor dat het er in de wintermaanden een stuk kouder kan worden dan in de kustgelegen delen van et land. In de zomermaanden liggen de gemiddelde dagtemperaturen liggen er enkele graden hoger en je hebt er een grotere kans op neerslag.

De meeste neerslag kun je in Montenegro verwachten in de winterperiode. Montenegro is één van de natste landen van Europa. Dit verklaard gelijk waarom het land zo prachtig groen is. In de zomerperiode heb je kleinste kans op langdurige neerslag.

Bekijk ook: klimaatinfo Montenegro

Geografie

Montenegro ligt in het zuidoostelijke deel van Europa op het Balkan schiereiland. Montenegro behoort tot de tien kleinste landen van Europa. Montenegro heeft landsgrenzen met Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Servië, Kosovo en Albanië en grenst in het zuidwesten aan de Adriatische Zee. Er komen ondanks dat Montenegro een relatief klein land is veel geografische verschillen voor in het land. Iets meer dan zestig procent van Montenegro ligt boven de duizend meter. Het bergachtige binnenland van Montenegro wordt verdeeld in verschillende gebergtes. In het noordelijke deel van het land ligt het Durmitor-massief. Dit karst-gebergte is tevens een nationaal park. Het Durmitor-massief is het hoogste gebergte van Montenegro. De hoogste piek is de berg Bobotov kuk met 2.522 meter. Andere hoge bergen in dit massief zijn de Savin kuk, de Crevena kuk, Planinica en de Meded. In het Durmitor National Park ligt de Tara-kloof. Dit is na de Grand Canyon de grootste kloof ter wereld. Deze kloof is gevormd door de Tara-river dat de langste rivier is van Montenegro. Deze rivier gaat via Servië uiteindelijk naar de Zwarte Zee. Andere grote en belangrijke rivieren n Montenegro zijn de Piva, Lim, Cohita, Moraca en de Zeta.
In totaal zijn er in Montenegro ongeveer veertig grote en kleine meren te vinden. Het bekendste meer is het Shkodër Meer. Andere bekende meren zijn het Meer van Plav in het noordoosten en Zwarte Meer in het Durmitor Nationaal Park

De hoofdstad en grootste stad van Montenegro is Podgorica. De rol van hoofdstad was ooit vergeven aan de stad Cetinje. Het verloor deze status na de Eerste Wereldoorlog. Andere grote en bekende plaatsen in Montenegro zijn Budva, Bar, Kotor, Kolasin, Zabljak, Herceg Novi, Bijelo Polje en Niksic.

Reisadvies

Er gelden geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor een reis naar Montenegro. Er gelden in Montenegro geen andere veiligheidsrisico’s dan dat er in Nederland gelden. Wees alert als je in een grote stad bent of bij een grote toeristische attracties. Hier kunnen gauwdieven en zakkenrollers rondlopen. Daarnaast moet je extra opletten in het openbaar vervoer en in grote mensenmassa’s.
Net als in de rest van Europe geld er in Montenegro een algemene dreiging van terrorisme, al is de werkelijke kans hierop kleiner dan in andere landen door het ontbreken van echte bekende bezienswaardigheden of strategische plaatsen.

Reisdocumenten

Montenegro is kandidaat-lidstaat van de Europese Unie en geen Schengenland. Om naar Montenegro op vakantie te gaan heb je geen visum of andere documenten nodig behalve je geldig paspoort. Mocht er tijdens je vakantie onverhoopt iets gebeuren waarbij je de hulp van de Nederlandse ambassade dan zal je naar de Nederlandse ambassade in Belgrado, de hoofdstad van Servië, moeten afreizen aangezien Montenegro geen eigen Nederlandse Ambassade heeft.
In Montenegro gelden strenge wetten voor het bezitten, verhandelen en gebruiken van alle soorten drugs. Deze wetten gelden ook voor toeristen.

Infotabel

Hoofdstad Podgorica
Telefoon (landcode) 382
Internetdomein .me
Taal/talen (officieel) Montenegrijns
Taal/talen (spreektaal) Montenegrijns, Servisch, Bosnisch, Kroatisch en Albanees
Religie(s) Christelijk
Tijdzone(s) UTC+1
Tijdsverschil zomer In Montenegro loopt de tijd gelijk met Nederland
Tijdsverschil winter In Montenegro loopt de tijd gelijk met Nederland
Zomertijdregeling ja, deze loopt gelijk met die van Nederland
Valuta euro

Links

Over Montenegro is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Montenegro:

Montenegro voor beginners
bijzondere plaatsen in Montenegro
Montenegro in 24 foto’s
de mooiste dorpen van Montenegro
Montenegro in één dag
steden in Montenegro

Foto's van Montenegro

Beoordelingen

  Moniek I    1 december 2019 om 21:50

  Wij zijn 2,5 week in Montenegro geweest met een huurauto.
  Montenegro kun je vergelijken met Kroatië, alleen ietsje minder ontwikkeld. De wegen zijn niet overal goed, maar ze zijn er wel druk mee bezig. Er zijn geen snelwegen.

  De natuur is prachtig!
  Ze zijn nog niet veel erg gewend aan toerisme; ze spreken gebrekkig Engels, de bezienswaardigheden zijn erg slecht aangegeven, maar wel erg goedkoop om te bezoeken.
  Het eten is niet spektaculair en wat vlakjes.
  De stranden zijn prima; netjes onderhouden en weinig megatoerisme.
  De boulevards zijn savonds erg gezellig, maar niet extreem toeristisch.
  Prijsniveau is prima. Veiligheid is uitstekend.
  Vaccinaties zijn niet nodig.
  Ik voelde me hier absoluut veilig. De mensen spreken slecht Engels, maar zijn ontzettend vriendelijk!

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid

  Plaats uw ervaring/beoordeling voor Montenegro

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid