Maleisië

Maleisië is een steeds populairder maleisie-kopfotowordende toeristische trekpleister in het zuidoosten van Azië. Het land is verdeeld in twee delen die van elkaar gescheiden worden door de Zuid-Chinese Zee. Het noordelijke deel van Maleisië wordt gevormd door het schiereiland Malakka en zuidelijke deel door het noordelijke deel van het eiland Borneo. Het overgrote deel van de Maleisische bevolking woont op het schiereiland Malakka hier zijn logischerwijs dan ook de meeste grote steden te vinden.
Voordat de Europeanen Maleisië aan het begin van de zestiende eeuw kolonialiseerden waren er hier meerdere koninkrijken te vinden. De oudste dateren van net na de jaartelling. De verschillende koninkrijken werden beïnvloed door onder andere de Indiase cultuur en het Chinese Rijk. Later werd het land onderdanig aan het Srivijaya-rijk. Deze waren afkomstig van het Indonesische eiland Sumatra. In deze periode ontwikkelde de havens van Maleisië zich al tot belangrijke handelshavens in dit deel van Azië. De stad Malakka was de eerste stad in Maleisië die door de Portugezen veroverd werd. De verdreven bevolking richten verschillende steden in andere delen van het land. Later waren het de Nederlanders die de stad Malakka weer veroverden op de Portugezen. Ondertussen veroverden de Engelsen andere delen van Maleisië en het huidige Singapore. Deze ruilden Malakka later met de Nederlanders voor een stad op het eiland Sumatra. Na een aantal burgeroorlogen verenigden de Britten de verschillende onafhankelijke staten in Maleisië en maakten er een federatie van. het zou nog duren tot !957 tot het Verenigd Koninkrijk deze kolonie met uitzondering van Singapore opgaf en het land onafhankelijk werd. Toen werd Maleisië nog Malaya genoemd. Later was er sprake van de onafhankelijke staten Singapore, Sarawak, Noord-Borneo en Brunei zich bij Malaya zouden voegen maar Brunei haakte op het laatste moment af en Singapore verklaarde zich enkele jaren later weer onafhankelijk. Toch is toen de basis gelegd voor het huidige Maleisië. Tegenwoordig is Maleisië een redelijk politiek stabiel land met goede betrekkingen met het westen. Het is een steeds populairder worden vakantiebestemming. Die zich niet als andere landen in het zuidoosten van Azië richt op de rondtrekkende backpackers maar op de iets meer fortuinlijker vakantieganger.

Gemiddelde beoordeling van Maleisië

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Maleisië.


Bezienswaardigheden

Maleisië staat bekend om zijn prachtige hoofdstad Kuala Lumpur zijn historische koloniale steden en zijn adembenemende natuur. Met name de delen van Maleisië die op het eiland Borneo te vinden zijn staan bekend om hun prachtige natuur. Jammer genoeg heeft veel van de natuur op dit eiland moeten wijken voor de landbouw. Met name het centrale deel van Borneo waar het nationale park Gunung Mulu te vinden is staat bekend als bijzonder mooi. Hier zal je echter niet veel toeristen tegenkomen omdat dit deel van Borneo bekend staat als onherbergzaam. De twee steden Malakka en George Town staan bekend om hun prachtige historische centrums. Het historische centrum van Malakka heeft nog een Nederlands tintje met het Dutch Square. Beide steden zijn mede door de koloniale en post-koloniale gebouwen een populaire toeristische attractie. De hoofdstad Kuala Lumpur is echter de populairste toeristische trekpleister in Maleisië. Het bekendste gebouw in Kuala Lumpur zijn de Patronas Twin Towers. Dit gebouw is jarenlang het hoogste gebouw ter wereld geweest maar is tegenwoordig door meerdere andere gebouwen in hoogte overtroffen. Bijzonder aan deze torens is de loopbrug op de 41ste verdieping vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over de stad. Andere bezienswaardigheden in Kuala Lumpur zijn de Batu Caves, Chinatown, de verschillende musea en de verschillende tempels.

UNESCO

Maleisië heeft vier inschrijvingen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Het gaat hierbij om twee culturele en twee natuurlijke inschrijvingen. Als eerste werd in 2000 het nationaal park Gunung Mulu aan de lijst toegevoegd. Binnen dit natuurpark zijn enkele hoge bergen, een actieve vulkaan en opvallend veel grotten te vinden. In één van deze grotten wonen meer dan drie miljoen vleermuizen. In datzelfde jaar werd het park Kinabalu toegevoegd. Dit natuurpark in Sabah op Borneo staat bekend om zijn prachtige oerwoud en zijn hoge bergen. In 2008 weerden de twee historische steden Malakka en George Town bijgeschreven. Beide steden liggen aan de straat van Malakka en staan bekend om hun schitterende historische centrums. In beide steden is nog steeds het koloniale verleden van de Maleisië goed zichtbaar. Als laatste werd de archeologische erfenis van de Lenggongvallei toegevoegd. Hier zijn belangrijke vondsten gedaan uit verschillende periodes uit de menselijke geschiedenis.

Klimaat

Weersverwachting Maleisië

vandaag
30° / 25°
morgen
30° / 24°
14 dec
33° / 22°
15 dec
34° / 23°
16 dec
34° / 25°

Laos heeft een tropisch regenwoudklimaat met hoge temperaturen, veel neerslag en een hoge luchtvochtigheid. Door deze hoge luchtvochtigheid zal het vaak wat klammig aanvoelen in Maleisië. De gemiddelde dagtemperatuur ligt er het gehele jaar boven de dertig graden Celsius. Terwijl in de avond en nacht de gemiddelde temperatuur ongeveer tien graden lager zal liggen. De enige uitzonderingen hierop vormen de verschillende bergen in het land. Hier kunnen temperaturen voorkomen van net boven het vriespunt. Dit zal je echter alleen maar tegenkomen in het centrale deel van het eiland Borneo. Doordat Maleisië een groot en uitgestrekt land is en er andere geografische kenmerken meespelen kan de regenperiode per regio sterk verschillen.
Zo heeft het noordoosten van Maleisië van oktober tot maart een moessonperiode. Het westelijke deel van het schiereiland van mei tot en met oktober. Het oostelijke deel van Maleisië op het eiland Borneo heeft de regentijd van december tot en met februari. Tijdens het regenseizoen kan het er behoorlijk heftig aan toe gaan en zijn dagen met meer dan zeshonderd millimeter aan neerslag niet uitzonderlijk. Door de vele neerslag zijn de aantal zonne-uren in deze periode erg laag.

Bekijk ook: klimaatinfo Malesië

Geografie

Maleisië bestaat uit twee delen die van elkaar gescheiden worden door de Zuid-Chinese Zee. Het noordelijke deel van Maleisië bestaat uit het schiereiland Malakka dat in het noorden grenst aan Thailand en in het zuiden aan Singapore grenst. Het oostelijke deel van Maleisië bestaat uit het noordelijke deel van Borneo. Dit deel van Maleisië is onderverdeeld in drie delen Sabah, Sarawak, en Labaun. Dit deel van Maleisië grenst in het zuiden aan Indonesië en omsluit Brunei in zijn geheel. Verder claimt Maleisië een deel van de Spratly-eilanden. Het centrale deel van het op Borneo gelegen deel van Maleisië bestaat uit een hoogvlakte met meerdere heuvels en bergen. De berg Mount Kinabalu is met 4095 meter het hoogste punt van Maleisië. Het overgrote deel van dit eiland is begroeid met tropisch regenwoud en mangrovebossen. Jammer genoeg wordt dit ernstig bedreigd door de massale ontbossing die hier plaatsvind. De meeste mensen wonen in op het schiereiland Malakka. In dit deel van Maleisië woont ongeveer tachtig procent van de totale bevolking van het land. De grootste steden zijn dan ook op dit schiereiland te vinden. de grootste stad op Malakka is de hoofdstad Kuala Lumpur. Andere grote steden in dit deel zijn George Town, Ipoh, Kuantan, Tanah Rata en Melaka. De grootste steden op Borneo zijn Kota Kinabalu wat de hoofdstad is van de staat Sabah en Kuching in de staat Sarawak

Reisadvies

Het reisadvies voor Maleisië staat al enige jaren op waakzaamheid betrachten. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met de verhoogde kans op bosbranden op het gehele schiereiland van Maleisië. Daarnaast geld er voor staat Sabah dat je waakzaamheid moet betrachten op het oostelijke deel van het eiland en bij plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uitgaansgelegenheden, kerken en markten. Van november tot en met april kunnen er tropische cyclonen voorkomen. Deze kunnen voor veel schade zorgen. Als je in deze periode in Maleisië reist hou dan de lokale weerberichten goed in de gaten en hou contact met het reisbureau. In de grotere plaatsen op Maleisië komen met regelmaat straatovervallen voor en het zogenaamde “ “bagsnatchen”. Hierbij wordt vanaf een motor je tas uit je handen gerukt. Waarna de dader hem gelijk smeert.

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Laos moet je in het bezit zijn van een paspoort dat na vertrek nog minimaal zes maanden geldig is. Bij aankomst op de luchthaven of bij een andere grensovergang krijg je een inreisvisum. Dit is niet meer dan een stempel in je paspoort. Wil je echter langer dan negentig dagen in Maleisië blijven dan dien je een visum aan te vragen bij de ambassade van Maleisië. Daarnaast dien je in het bezit te zijn van een doorreis of retourticket. Ook kinderen onder de twaalf dienen in het bezit te zijn van een eigen geldig paspoort.

Infotabel

Hoofdstad Kuala Lumpur
Telefoon (landcode) 60
Internetdomein .my
Taal/talen (officieel) Bahasa Malaysia en Engels
Taal/talen (spreektaal) Bahasa Malaysia en Engels
Religie(s) Soenitische Moslims
Tijdzone(s) UTC+8
Tijdsverschil zomer In Maleisië is het 6 uur later dan in Nederland
Tijdsverschil winter In Maleisië is het 7 uur later dan in Nederland
Zomertijdregeling nee
Valuta ringgit

Links

Over Maleisië is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Maleisië:

Maleisië tips
steden in Maleisië
bezienswaardigheden in Maleisië
Kuala Lumpur voor beginners
Maleisië informatie
winterzon Maleisië

Foto's van Maleisië

Beoordelingen

    anoniem I    8 april 2021 om 17:08

    ik vind maleisië een heel mooi land om op vakantie naar toe te gaan

    Plaats uw ervaring/beoordeling voor Maleisië

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


    cultuur
    vakantiegevoel
    eten & drinken
    infrastructuur
    stranden
    winterzon
    wintersport
    winkelen
    uitgaansleven
    natuur
    prijspeil
    veiligheid