Caribisch gebied

Het Caribisch gebied beslaat de eilanden gelegen in de Caribische Zee aangevuld met de Bahama’s. Ieder eiland binnen dit gebied was vroeger een kolonie van één van de machtige westerse landen. Vooral Engeland, Frankrijk en Spanje bezaten hier veel eilanden die vooral gebruikt werden vanwege hun grondstoffen en de uitstekende landbouwmogelijkheden. Tegenwoordig zie je dat het toerisme veruit de belangrijkste bron van inkomsten is geworden in deze landen die grotendeels hun zelfstandigheid teruggekregen hebben. Hoewel de meeste eilanden het economisch nog steeds vrij zwaar  hebben, zijn er mooie voorbeelden van hoe het structureel samen werken aan hoogstaand toerisme leidt tot een stabiele economie. Een eiland dat hierin uitblinkt is bijvoorbeeld Aruba, dat als eerste van de Nederlandse Antillen grotendeels zelfstandig werd.

Vliegen naar het Caribisch gebied

De grote luchtvaartmaatschappijen als TUI en KLM vliegen naar het Caribische gebied vanuit Nederland. Vaak zie je dat vluchten van en naar Curaçao worden gecombineerd met een tussenstop op Bonaire. Het kan zijn dat je problemen ondervindt met de vlucht. Als je vlucht vertraagd is, heb je mogelijk recht op een financiële compensatie. Vanwege de lange afstand kan de compensatie oplopen tot € 600,- per passagier.

Landen in Caribisch gebied

Anguilla

Anguilla

Anguilla is een klein eiland in de Caribische zee. Het is één van de veertien gebieden die onder de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk vallen. Vroeger stonden deze gebieden bekend als kroonkolonies. Het eiland maakt deel uit van de Kleine Antillen. Het eiland wordt ongeveer sinds de dertiende eeuw voor Christus bewoond.

Lees alles over Anguilla

Aruba

Aruba

Aruba is een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Tot 1986 heeft het eiland deel uitgemaakt van de Nederlandse Antillen. Sinds 2010 hebben de eilanden Curaçao en Sint Maarten dezelfde status als Aruba. De andere eilanden die onderdeel waren van de Nederlandse Antillen zijn tegenwoordig een buitengewone gemeente van Nederland. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat Aruba geheel onafhankelijk zou worden van Nederland. Dit is echter om meerdere redenen nooit doorgegaan.

Lees alles over Aruba

Bahama’s

Bahama’s

Het Gemenebest van de Bahama’s is een onafhankelijk land in de het Caraïbisch gebied in de Atlantische Oceaan. In totaal bestaat het land uit ongeveer zevenhonderd eiland en enkele duizenden zandplaten. Voordat de Europeanen in dit gebied aankwamen werden de eilanden al enige honderden en misschien wel al duizenden jaren bewoond door verschillende Indianenstammen. Het was Christoffer Columbus die tijdens zijn eerste ontdekkingstocht naar het westen al eerste een van de eilanden van de Bahama’s zag.

Lees alles over Bahama’s

Cuba

Cuba

De republiek Cuba ligt in het noordoosten van de Caribische zee en is officieel een communistische staat. De laatste jaren is het land een steeds populairder wordende vakantiebestemming dat ieder jaar meerdere miljoenen toeristen trekt. Vooral de wateren om het eiland heen zijn populair bij duikers en snorkelaars.

Lees alles over Cuba

Curaçao

Curaçao

Curaçao is een eiland in het zuidelijke deel van de Caribische zee voor kust van Venezuela. Sinds 2010 is het een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het land is erg populair als zon, zee en strandbestemming.

Lees alles over Curaçao

Dominicaanse Republiek

Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek is te vinden in het oostelijke deel van de Caraïben op het eiland Hispaniola dat het moet delen met Haïti. De hoofdstad van het land is de stad Santa Domingo wat tevens de hoofdstad van het land is. De geschiedenis van de Dominicaanse Republiek begint in 1844.

Lees alles over Dominicaanse Republiek

Jamaica

Jamaica

Jamaica is een eiland in het Caribisch gebied in de Caribische Zee. Het eiland ligt verscholen achter de twee grotere eilanden Cuba en Hispaniola waarop de landen Haïti en de Dominicaanse Republiek liggen. Door deze verscholen ligging komen er op Jamaica minder Orkanen en tropische stormen voor dan in de meer oostelijk gelegen eilanden in dit gebied. Jamaica is onderdeel van de Gemenebest der Naties en heeft hierdoor het Hoofd van de Britse monarchie als staatshoofd.

Lees alles over Jamaica

Saint Lucia

Saint Lucia

Saint Lucia is een onafhankelijke eiland natie in het Caribisch gebied behorend tot de bovenwindse eilanden. Saint Lucia is sinds 1979 een zelfstandig land maar heeft nog wel de hoofd van de Britse Monarchie als officieel staatshoofd. De economie van het land is voornamelijk afhankelijk van het toerisme en de landbouw. In de binnenlanden van Saint Lucia worden onder andere bananen, mango’s cacaobonen en avocado’s gekweekt.

Lees alles over Saint Lucia