Suriname

In het noordoostelijke deel van Zuid-Amerika ligt Suriname. Het land is lange tijd onderdeel geweest van het Koninkrijk der Nederlanden. Suriname wordt al duizenden jaren bewoond. De eerste die zich hier permanent settelden waren de Surrine die hier weer verdreven werden door de Arokwanen. In de eeuwen hierna hebben er zich tal van verschillende stammen zich hier gesetteld. Aan het einde van de 15de eeuw is het de ontdekkingsreiziger Chistoffer Columbus die hier als eerste Europeaan voor de kust vaarde.
Het waren de ontdekkingsreizigers Amerigo Vespucci en Alonso de Ojeda die hier als eerste Europanen voet aan wal zetten. Het waren echter de Nederlanders die aan het einde van de 16de eeuw meerdere malen naar het land kwamen om grondstoffen te halen en enkele jaren later kreeg de West Indische Compagnie het octrooirecht op dit gebied. In de jaren hierna is het gebied in Nederlandse en in Engelse handen gekomen waarna Nederland het gebied ruilde met de Engelsen voor Nieuw-Nederland, het gebied waar nu New-York ligt. Het weerhield de Engelsen er trouwens niet ervan om het gebied nog enkele malen te veroveren. Dit deel is het buurland Guiana dat voor zijn onafhankelijkheid bekend stond als Brits-Guiana.
Er werden door de eeuwen heen vele suikerriet plantages gebouwd in Suriname, waar duizenden slaven aan het werk werden gezet. Later kwamen hier koffieplantages bij. Nederland schafte de slavernij in Suriname pas in 1863 af, als één van de laatste westerse landen ter wereld. De voormalige slaven werden echter verplicht om nog minimaal tien jaar op de plantages te blijven werken. Nu echter tegen een kleine vergoeding. In het begin van de 20ste eeuw wordt er Suriname rubber, goud en voornamelijk bauxiet gevonden wat voor een grote economische groei van het land zorgde. In 1940 werd de eerste stap naar een onafhankelijk Suriname gezet met als gevolg dat in 1954 een zelfstandig land wordt binnen het Koninkrijk der Nederlanden en in 1975 wordt Suriname een onafhankelijke republiek.
De periode hierna is alles behalve rustig te noemen zo zijn er meerder staatsgrepen geweest, heeft Desi Bouterse het land meerdere jaren geregeerd als dictator en zijn er meerder coups gepleegd. De belangrijkste inkomsten van het land komen uit de natuurlijke grondstoffen die het land rijk is, zoals hout, bauxiet, goud en porseleinaarde. Het is echter een arm land en ongeveer 70% van de bevolking leeft er onder de armoede grens.
Er komen echter wel veel Nederlandse toeristen naar Suriname toe. Veelal zijn dit Surinamers die in Nederland wonen en hier hun familie gaan bezoeken. In Nederland wonen ongeveer 350.000 Surinamers. In december is er dan ook erg veel vraag naar vliegtickets richting Paramaribo.

Gemiddelde beoordeling van Suriname

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Suriname.


Suriname informatie en tips

  • Brokopondomeer

    Trekt men vanaf de kust langs de Suriname rivier het binnenland in dan stuit men op het Brokopondomeer. Dit gigantische meer ligt in het gelijknamige district en is net zo groot als de provincie Utrecht. Zo midden in het tropisch regenwoud geeft het meer een wat lugubere aanblik. Boven de oppervlakte van het meer steken nog steeds de toppen van de bomen uit.

    Lees meer

Bezienswaardigheden

Eén van de mooiste plekken in Suriname is Paramaribo en dan vooral het historische centrum van de stad met de houten Sint-Petrus-en-Pauluskathedraal, Fort Zeelandia en het Onafhankelijkheidsplein. De Sint-Petrus-en-Pauluskathedraal is één van de grootste houten bouwwerken in Zuid-Amerika. In de kathedraal ligt de priester Peerke Donders begraven. In Paramaribo bevindt zich ook het Openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam. Net buiten de stad ligt de 1.500 meter lange Jules Wijdenboschbrug over de Suriname rivier. In de Keizerstraat in Suriname staan de Synagoge en de moskee gebroederlijk naast elkaar. Een bezoek aan Suriname is niet compleet voor dat je een bezoek heb gebracht aan de prachtige binnenlanden en het Brokopondomeer. In het district Commewijne liggen nog enkele koloniale plantages, veel van deze plantages zijn geheel overwoekerd andere zijn nog steeds in gebruikt als koffieplantages.

UNESCO

Suriname heeft twee inschrijvingen op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. In het jaar 2000 werd als eerste het Natuurreservaat van Centraal-Suriname op de lijst gezet. Dit is het grootse natuur reservaat van Suriname en beslaat ongeveer 10 procent van het totale landoppervlakte van het land. In 2002 werd de historische binnenstad van Paramaribo aan de lijst toegevoegd. In deze binnenstad kan men onder andere de houten Sint-Petrus-en-Pauluskathedraal, Fort Zeelandia en het Onafhankelijkheidsplein vinden.

Klimaat

Weersverwachting Suriname

vandaag
32° / 25°
morgen
34° / 25°
27 okt
35° / 25°
28 okt
35° / 24°
29 okt
36° / 24°

Het grootste gedeelte Suriname heeft een tropisch regenwoud klimaat met veel neerslag gedurende het gehele jaar. Het klimaat is hier in vier seizoen te verdelen. Grofweg bestaan deze seizoenen uit twee regen en twee droge periodes. De kleine regentijd duurt hier van begin december tot en met januari en de de grote regentijd duurt van eind april tot en met half augustus. Hiertussen bevinden zich twee drogere periodes. Vergis je echter niet want ook tijdens de droge periodes kan er hier behoorlijk wat neerslag vallen. In totaal valt er hier op jaarbasis ongeveer 2.200 millimeter aan neerslag. De dagtemperatuur ligt hier het gehele jaar net iets boven de 30 graden Celsius, tijdens de nachten koelt het hier ongeveer 6 tot 8 graden af. Door de vele neerslag en de hogere temperaturen heerst er in Suriname een hoge luchtvochtigheid. In het hoger gelegen zuidelijke deel van Suriname valt er gemiddeld minder neerslag. Hierdoor hebben sommige delen hier een tropisch moessonklimaat en andere delen een tropisch savanneklimaat. In Suriname heb je een kleine kans op tropische stormen of orkanen wel komen er met regelmaat stevige hoosbuien en harde windstoten voor.

Bekijk ook: Klimaatinfo Suriname

Geografie

Er lopen door Suriname enkele belangrijke rivieren, zoals de Marowijne die de grens vormt met het buurland Frans Guyana. De Suriname rivier ontspringt in de Surinaamse hooglanden en stroomt via het Brokopondomeer en de hoofdstad Paramaribo naar de Atlantische Oceaan toe. Andere belangrijke rivieren zijn de Commewijne, Tapanahony, Saramacca en de Coratijn. In het noordelijke deel van Suriname ligt een groot moerasgebied dat op sommige plaatsen wel honderd kilometer breed is. Het centrale gedeelte van het land bestaat voornamelijk uit bos dat bedreigd wordt door de hevige houtkap. Het zuidelijke deel van het land bestaat uit meerdere bergketens die allemaal bij het Hoogland van Guyana behoren. Onder deze bergketens behoren het Oranjegebergte, het Van Asch van Wijckgebergte, het Wilhelminagebergte, het Eilerts de Haangebergte, het Grensgebergte en het Toemoek-Hoemakgebergte. Het hoogste punt van Suriname is met 1280 meter de Julianatop die ligt in het Wilhelminagebergte. De hoofdstad Paramaribo is verreweg de grootste stad van het land de plaatsen Lelydorp, Nieuw Nickerie, Moengo, Albina en Brokopondo zijn ook zeker de moeite waard.

Reisadvies

De status van Suriname staat al enkele jaren op “waakzaamheid betrachten”dit heeft hoofdzakelijk met de hoge criminaliteitscijfers van het land. In het gebied rond de plaatsen Albina en Moengo zijn er enkele criminele bendes actief. Er zijn geen verplicht vaccinaties voor een bezoek aan Suriname. Verstandig is het echter om voor vertrek een dtp-prik en een vaccinatie tegen gele koorts te nemen. In het oerwoud van Suriname zitten er muggen die malaria kunnen overbrengen, hiertegen kan men zich niet laten inenten maar hier zijn wel goede medicijnen tegen te verkrijgen. Als preventie hiertegen is het verstandig om s’ nachts onder een klamboe te slapen en jezelf in te smeren met mugafwerende producten.

Reisdocumenten

Om een bezoek te kunnen brengen aan Suriname dient men in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is en van een toeristenkaart. Deze toeristenkaarten zijn te verkrijgen bij het Surinaamse consulaat in Nederland, op Schiphol en op het vliegveld van Suriname en zijn maximaal 90 dagen geldig. De prijs van deze kaart bedraagt 20 euro. Tevens dient men in het bezit te zijn van en retourticket. In Suriname is het bezitten of verhandelen van soft en hard drugs streng verboden. Reiziger uit Suriname worden vaak uitvoerig gecontroleerd, dit heeft te maken het groot aantal bolletjesslikkers dat uit Suriname komt.

Infotabel

Hoofdstad Paramaribo
Telefoon (landcode) 597
Internetdomein .sr
Taal/talen (officieel) Nederlands
Taal/talen (spreektaal) Nederlands, Surinaams, Sarnami Hindoestani, Javaans, Chinees en enkele Marrontalen
Religie(s) Christendom, Hindoeïsme en Islam
Tijdzone(s) UTC-3
Tijdsverschil zomer In Suriname is het 5 uur vroeger dan in Nederland
Tijdsverschil winter In Suriname is het 4 uur vroeger dan in Nederland
Zomertijdregeling nee
Valuta Surinamse dollar

Links

Over Suriname is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Suriname:

Suriname voor beginners
wikipedia 
winterzon in Suriname

Foto's van Suriname

Beoordelingen

    niet naar toe

    cultuur
    vakantiegevoel
    eten & drinken
    infrastructuur
    stranden
    winterzon
    wintersport
    winkelen
    uitgaansleven
    natuur
    prijspeil
    veiligheid

    […] landen waar het in de maand September zeer goed vertoeven is zijn bijvoorbeeld Marokko, Hawaï, Suriname en Mauritius.  Naast het bijna gegarandeerde zonnige weer met een geringe kans op neerslag kom je […]

    Plaats uw ervaring/beoordeling voor Suriname

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


    cultuur
    vakantiegevoel
    eten & drinken
    infrastructuur
    stranden
    winterzon
    wintersport
    winkelen
    uitgaansleven
    natuur
    prijspeil
    veiligheid