Thailand

Thailand is een Koninkrijk in het thailand-6zuidoostelijke deel van Azië. Thailand is het meest toeristische land in dit deel van Azië en misschien wel van heel Azië. De meeste toeristen komen naar het land toe om te genieten van de bijzondere cultuur de prachtige stranden en de schitterende tempels en natuurgebieden.
De eerste bewoners van het huidige Thailand kwamen uit China. Voordat deze volkeren naar dit deel van Azië trokken waren er al meerdere beschavingen die zich in dit gebied gevestigd hadden. De vroegste vorm van permanente bewoning is gevonden bij de archeologische vindplaats Ban Chiang. Er zijn hier resten gevonden van 3600 voor Christus. De Thai vestigen zich permanent in Thailand in de dertiende eeuw. Ze werpen hiervoor de Khmer overheersers omver en vestigen een Thais Koninkrijk. Dit koninkrijk had min of meer de vorm van het huidige Thailand. Tegelijkertijd vormden zich in de regio meerdere kleine Thaise koninkrijkjes staten en staatjes die ook delen van het huidige Laos besloegen. De bekendste hiervan waren het Koninkrijk Sukhothai, Lanna, Auttaya, Thonburi en Rattanakosin. Deze koninkrijken hebben van de veertiende eeuw tot het begin van de twintigste eeuw geregeerd in Thailand. Bijzonder is dat Thailand als enige land in het zuidoostelijke deel van Azië dat nooit is gekolonialiseerd door een Europees land. In 1932 vond er in Siam zoals het land toen nog heette een militaire staatsgreep plaats en kwam er een einde aan de absolute monarchie en werd er een constitutionele monarchie gevormd. In de periode hierna werden er meerdere staatsgrepen gedaan wat leidde tot meerdere wisselingen van de macht. Dit leidde uiteindelijk in 1939 tot de naamsverandering van Siam naar Thailand, Thailand betekend land van de vrije mensen.
Na de Tweede Wereldoorlog waar het land een dubieuze rol innam werden er voor het eerst vrije verkiezingen gehouden in het land. In de decennia die volgden verwesterde het land steeds meer. De Vietnamoorlog versnelde dit proces aanzienlijk.

De Thaise politiek is door de jaren heen alles behalve stabiel te noemen. Met regelmaat worden er nog staatsgrepen gepleegd en worden regeringsleiders bedreigd of zelfs vermoord. Dit heeft alles te maken met het Junta bewind in het land.

Gelukkig merk je hier als toerist maar weinig van. Wel wordt er geadviseerd om sommige plaatsen in het land te mijden. Hetzelfde geldt voor demonstraties of grote samenscholingen. Thailand is één van de populairste toeristische bestemmingen in Azië met name de vele de prachtig eilanden voor de kust van het land zijn erg populair. De hoofdstad Bangkok, in Thailand zelf Krung Thep genoemd, is de grootste stad van het land. Met 15 miljoen inwoners behoord deze stad tot de twintig grootste steden ter wereld. De meeste toeristen die een vakantie in Thailand vieren vliegen naar Bangkok om vervolgens verder te reizen in Thailand.

Gemiddelde beoordeling van Thailand

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Thailand.


Bezienswaardigheden

De bezienswaardigheden in Thailand zijn in een aantal categorieën op te delen. Ten eerste staat het land bekend om zijn prachtige natuur de vele schitterende eilanden die bij het land behoren en de prachtige natuurparken trekken ieder jaar veel toeristen naar Thailand toe. De bekendste en meest populaire eilanden van het land zijn Ko Chang, Koh Samui, Koh Phi Phi, Koh Lipe, Koh Phangan, Koh Tao, Koh Samet en Koh Chang. Met name Phuket is geliefd bij de toeristen. Het eiland wordt ook wel “De Parel van het Zuiden” genoemd. De bekendste en mooiste natuurparken zijn Phang Nga Bay, dat bekend staat om zijn heldere water , de kalkrotsen en de betoverende baaien, Doi Inthanon, Khao Sok National Park en Erawan National Park. De warmwaterbronnen van San Kamphaeng mogen ook zeker niet ontbreken in deze lijst
De tweede categorie zijn de vele culturele bezienswaardigheden. In het land zijn vele duizenden tempels, musea en paleizen te vinden. De mooiste en bekendste hiervan zijn de Wat Chaiwatthanaram, de Wat Khaek, het Chankasem Palace, het nationaal museum Chao Sam Phraya, het Phimai historical museum en de Wat Pho. De Wat Pho staat bekend als de tempel van de liggende Boeddha. Deze Boeddha is 46 meter lang en 15 meter hoog.
Dan zijn er natuurlijk ook nog tal van prachtige steden en dorpen te vinden in het land. De hoofdstad Bangkok trekt ieder jaar de meeste toeristen naar zich toe. Andere populaire steden in het land zijn Pattaya en Chiang Mai. Vlakbij de hoofdstad Bangkok ligt de drijvende markt van Damnoen Saduak. Dit bijzondere tafereel moet je echt met eigen ogen gezien hebben.

UNESCO

Thailand heeft vijf inschrijvingen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Het gaat hierbij om twee natuurlijke inschrijvingen en twee culturele inschrijvingen. De eerste inschrijving was de historische stad Sukhothai en de daarmee verbonden historische steden. Sukhothai is een populaire toeristische trekpleister. In de historische stad zijn er tal van ruïnes, tempels en Boeddhabeelden te vinden. In 1991 werd ook de historische stad Ayutthaya aan de lijst toegevoegd. Beroemd in deze stad zijn de drie chedis van Wat Phra Si Sanphet. Ook het wildpark van Thungyai Huai Kha Khaeng kwam in dit jaar onder de bescherming van de Unesco te staan. In dit gebied leven onder andere tijgers en olifanten. In 1992 werd de archeologische vindplaats Ban Chiang bijgeschreven. De site werd in 1966 ontdekt. Op deze plaats zijn vondsten uit verschillende periodes gedaan. Van het Neolithicum tot aan de ijzertijd. Er zijn op deze plaats uitzonderlijk veel aardewerken potten gevonden.
In 2005 kwamen de wouden van Dong Phayayen-Khao Yai onder de bescherming van de Unesco te staan.

Klimaat

Weersverwachting Thailand

vandaag
35° / 27°
morgen
35° / 29°
15 jun
34° / 28°
16 jun
34° / 28°
17 jun
33° / 28°

Er zijn in Thailand drie duidelijk te onderscheiden klimaattypes te herkennen. Het noordelijke deel van het land heeft een tropisch savanneklimaat. In dit deel van het land ligt de gemiddelde neerslag een stuk lager dan in de andere delen van het land. Het zuiden van Thailand heeft een tropisch moessonklimaat. De gemiddelde neerslag in dit deel van Thailand ligt behoorlijk hoog maar er zijn ook relatief drogere periodes te onderscheiden. Dit geldt ook voor de gemiddelde luchtvochtigheid in dit gebied. Daarnaast komt er op sommige plaatsen nog het tropisch regenwoud klimaat voor. Bij dit klimaattype regent het zo goed als dagelijks en heeft de maand met de minste neerslag minstens zestig millimeter aan neerslag.
De temperaturen in Thailand liggen het gehele jaar rond de dertig graden Celsius. April is gemiddeld gezien de warmste maand van het jaar. De gemiddelde dagtemperatuur ligt in deze maand rond de vierendertig graden Celsius.
De gemiddeld genomen is de periode tussen mei en september de natste. In deze maanden kan er meer dan 200 millimeter aan neerslag per maand vallen. De gemiddelde luchtvochtigheid in deze periode is dan ook erg hoog.
Thailand ligt in een gebied waar veel orkanen voorkomen. Toch wordt het land maar zelden getroffen door een orkaan, deze buigen meestal af richting de Chinese Zee. Er kunnen wel tsunami’s voorkomen deze kunnen voor veel ellende zorgen. Na de tsunami van 2004 zijn er veel voorzorgsmaatregelen genomen. Zo zijn er bijvoorbeeld waarschuwingssystemen geïnstalleerd.

Bekijk ook: klimaatinfo Thailand

Geografie

Thailand ligt in het zuidoosten van Azië en heeft landgrenzen met Cambodja, Laos, Myanmar en Maleisië. Het Zuidelijke deel van Thailand bestaat uit een langgerekt schiereiland dat aan de ene zijde aan de Andamanse Zee ligt en aan de andere zijde aan de Golf van Thailand. Voor de kust van dit schiereiland liggen honderden eilanden waarvan er meerdere bewoond zijn. Eén van deze eilanden, Phuket is door middel van een brug aan het vaste land van Thailand verbonden. Phuket is tevens het grootste eiland dat bij Thailand hoort. Andere grote en bekende eilanden zijn Ko Chang, Koh Samui, Koh Phi Phi, Koh Lipe, Koh Phangan, Koh Tao, Koh Samet en Koh Chang.
Het Thaise landschap is erg divers. Het noordelijke deel van het land bestaat hoofdzakelijk uit bergen. Hier is ook het hoogste punt van het land te vinden. De berg Doi Inhanon vormt met 2590 het hoogste punt van Thailand. Het noordoostelijke deel van het land bestaat uit het Khorat Plateau. Dit deel van Thailand wordt ook wel de huilende vlakte genoemd aangezien het zeer onherbergzaam is en onvruchtbaar is.
Centraal zuidelijk ligt het rivierengebied in dit deel van het land is de hoofdstad Bangkok te vinden. De belangrijkste rivier van het land is de Chao Phraya. Deze rivier begint in het Thaise hoogland en mondt uiteindelijk uit in de Golf van Thailand. Het zuidelijk gelegen schiereiland bestaat hoofdzakelijk uit tropisch regenwoud en bijzondere kalksteenrotsen.
Naast de hoofdstad Bangkok zijn er nog enkele andere grote steden in het land te vinden. Dit zijn Hat Yat, Chiang Mai, Nakhon Ratchasima, Phitsanulok en Pattani. De populairste badplaatsen in Thailand zijn Pkuket, Hua Hin, Cha-am en Pattaya.

Reisadvies

Het reisadvies voor Thailand staat al enige jaren op waakzaamheid betrachten. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met een aantal onveilige gebieden die er in Thailand zijn. Deze kun je als toerist maar het beste mijden. Het gaat hierbij om de vier zuidelijke provincies van Thailand: Yale, Narahiwat, Pattani en Songkhla, de provincies Sisaket en Surin in het grensgebied met Cambodja en de gehele grens met Myanmar.
Het verkeer in Thailand staat bekend als zeer gevaarlijk. Het wegdek in Thailand verkeerd in hele slechte staat. Toeristen wordt afgeraden om na zonsondergang zich op de weg te begeven. Er vallen in Thailand veel dodelijke slachtoffers in het verkeer. Het is daarom verstandiger om zelf geen motor of bromfiets te huren. Deze zijn in de meeste gevallen onverzekerd. Ook het gebruik van brommertaxi’s wordt afgeraden. Er is voor toeristen in Thailand een speciale toeristenpolitie. Deze zijn bereikbaar op het nummer 1155.
er zijn geen verplichte vaccinaties voor een reis naar Thailand behalve gele koorts. Aanbevolen inentingen zijn de DTP vaccinatie en een hepatitis A vaccinatie.

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Thailand moet je in het bezit zijn van een paspoort dat na vertrek nog minimaal zes maanden geldig is. Voor een verblijf korter dan dertig dagen heb je geen visum nodig. Wil je echter langer dan dertig dagen in Thailand blijven dan dien je een visum aan te vragen bij de Thaise ambassade in Den Haag. Let wel op want als je Thailand over land binnen reist dan heb je een visum nodig als je langer dan 15 dagen in Thailand blijft. Kinderen onder de zestien mogen alleen door Thailand reizen onder begeleiding van één volwassenen. Indien dit niet de ouder is dient deze een kopie van de geboorteakte bij te hebben en een brief van de ouders.

Infotabel

Hoofdstad Bankok
Telefoon (landcode) 66
Internetdomein .th
Taal/talen (officieel) Thai
Taal/talen (spreektaal) Thai, Akha, Lahu, Khmer en mon
Religie(s) Boeddhisme
Tijdzone(s) UTC+7
Tijdsverschil zomer In Thailand is het 5 uur later dan in Nederland
Tijdsverschil winter In Thailand is het 6 uur vroeger dan in Nederland
Zomertijdregeling nee
Valuta Bht

Links

Over Thailand is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Thailand.
Thailand voor beginners
Thailand top 10
alles over Thailand
Thailand tips
Thailand bezienswaardigheden
winterzon
zomerzon

foto’s: Charlotte Notenboom

Foto's van Thailand

Beoordelingen

  Patrick op Reis I    15 maart 2018 om 07:12

  Thailand is een geweldig vakantieland waar je volop kunt genieten van mooie natuur, heerlijke stranden en vooral lekker eten. Alleen al vanwege de Thaise keuken zou ik wekenlang in dit ‘land van de glimlach’ kunnen verblijven.

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid

  Plaats uw ervaring/beoordeling voor Thailand

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid