Griekenland

Griekenland of zoals het Shipwreck beachland officieel heet de Helleense republiek is te vinden in Zuidoost-Europa op het meest zuidelijke deel van het Balkanschiereiland, maar het land behoort niet tot de Balkan regio. Griekenland bestaat uit een schiereiland en ongeveer 3.000 kleinere eilanden die verdeeld liggen voor de kust van Griekenland in de Middellandse Zee.

De geschiedenis van Griekenland, met name in de oudheid, heeft een belangrijke en een bepalende rol gespeeld voor de rest van de westerse wereld. Deze geschiedenis begint rond de achtste eeuw voor Christus. Uit archeologische vondsten in de werken van Homerus zijn we behoorlijk wat te weten gekomen over de Grieken tijdens de oudheid. Een aantal van de verhalen van Homerus zijn direct te koppelen aan archeologische vindplaatsen. Belangrijke mijlpalen in de Griekse oudheid waren de Trojaanse Oorlog, de Perzische oorlogen, de Democratie van Athene, het Hellenisme en de verovering van Griekenland door de Romeinen. Met de verovering van Griekenland door de Romeinen komt een einde aan het oude Griekenland. Eerst wordt Griekenland een onderdeel van Het Romeinse Rijk en later gaat het eeuwenlang deel uitmaken van het Byzantijnse Rijk. In deze periode die meer dan 1.000 jaar duurde was Griekenland niet veel meer dan een onbelangrijke provincie. In de vijftiende eeuw werd Constantinopel veroverd door de Turken en niet veel later werd het vasteland van Griekenland onderdeel van het Ottomaanse Rijk. De eilanden volgden in de jaren en eeuwen hierna. Het zou tot de zeventiende eeuw duren voordat Kreta veroverd werd. De Ottomaanse overheersing wordt gezien als een zwarte bladzijde uit de Griekse geschiedenis. Veel mensen werden onteigend en gedwongen dwangarbeid te verrichten. In het begin van de negentiende eeuw was er een grote opstand die uiteindelijk in 1930 leidde tot een onafhankelijk Griekenland. De eerste 133 jaar was Griekenland een monarchie, maar de koning werd in 1965 ontslagen en Griekenland werd een republiek.

Vandaag de dag is Griekenland onderdeel van de Europese Unie, betaal je er met de euro en is het één van de Schengenlanden. Er is de laatste jaren behoorlijk wat te doen geweest hierover, maar tegenwoordig lijkt het land zijn zaakjes weer redelijk op orde te hebben. Mede hierdoor zit het toerisme naar Griekenland weer behoorlijk in de lift. Met name de eilanden Rhodos, Kreta, Corfu en Kos zijn populaire bestemmingen in Griekenland. Een redelijk deel van de vakanties naar Griekenland van FTI reizen wordt naar deze bestemmingen geboekt. De belangrijkste redenen om een vakantie naar Griekenland te boeken zijn de vele kilometers aan kustlijn en stranden, in combinatie met een heerlijk mediterraan klimaat dat in de zomer garant staat voor hoge temperaturen en een groot aantal zonuren.

Gemiddelde beoordeling van Griekenland

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Griekenland.


Bezienswaardigheden

Er zijn in Griekenland ontelbare bezienswaardigheden te vinden. Het is dan ook niet te doen om alle bezienswaardigheden in Griekenland te vernoemen in deze tekst. Wel hebben we geprobeerd om de mooiste, belangrijkste en bijzonderste bezienswaardigheden van Griekenland te verzamelen. De bekendste bezienswaardigheid van Griekenland is zonder de twijfel de Acropolis van Athene. De Acropolis is een tafel van 116 meter hoog net buiten Athene met erop meerdere historische bouwwerken zoals het Parthenon, de tempel van Niké, en de Propylaeën. Een andere wereldberoemde bezienswaardigheid in Griekenland is Knossos op Kreta. Volgens de legende leefde er in het labyrint van Knossos een Minotaurus. Andere bekende bezienswaardigheden die met de rijke Griekse geschiedenis in verband gebracht kunnen worden zijn de historische stad Rhodos, de archeologische site van Delphi, de kloosters in Meteora, de berg Olympia, het Epidaurus, de tempel van Poseidon bij Sounio, de archeologische vindplaatsen bij Mycenae en het nationaal archeologisch museum van Athene.
Twee van de zeven wereldwonderen uit de antieke wereld waren te vinden in Griekenland en drie in totaal zijn er door de Grieken gebouwd. Jammer genoeg is hier tegenwoordig niets meer van terug te vinden.
Natuurlijk houden niet alle bezienswaardigheden in Griekenland verband met zijn geschiedenis. Zo zijn er in Griekenland tal van prachtige zandstranden, mooie dorpjes en leuke steden te vinden. De mooiste stranden van het land zijn Myrtos Beach op Kefalonia, Navagio Beach op Zakynthos, Balos Beach en Elafonissi op Kreta en Katsiki en Egremni Beach op Lefkas. De leukste steden voor een stedentrip in Griekenland zijn Athene, Thessaloniki, Iráklion en Rhodos-stad.
Verder zijn er nog enkele bijzondere bezienswaardigheden van natuurlijk oorsprong in het land te vinden. Denk hierbij aan de Samariakloof, het Nationaal park Pindos, de vlindervallei op Rhodos, het nationaal park Olympos en het nationaal park Prespa.

UNESCO

In 2016 staan er zeventien verschillende inschrijvingen op de werelderfgoedlijst van de Unesco te vinden in Griekenland. Het merendeel van de inschrijvingen hebben te maken met de lange en bewogen geschiedenis van het land De oudste inschrijving in Griekenland is de tempel van Apollon Epikourios bij de plaats Bassae. De resten van deze tempel werden bij toeval ontdekt door een herder in de achttiende eeuw. Hierna volgden nog vele inschrijvingen zoals archeologisch Delphi, Mytras, Olympus, Aigai, Mycene en Tiryns. Ook de berg Athos en het gebied Meteora werden in de loop van de jaren aan de lijst toegevoegd. Een van de bekendste inschrijven op de werelderfgoedlijst is waarschijnlijk de Acropolis van Athene. Dit oude heiligdom is te vinden op een tafelberg bij de stad Athene. Twee van de mooiste steden van Griekenland Corfu-stad en Rhodos-stad zijn tevens op de lijst terug te vinden. Een bijzondere vermelding krijgt het eiland Delos, dat tot de Cycladen behoort. Met name het Leeuwenterras en de Apollotempel zijn erg de moeite waard. Verder staan de christelijk en byzantijnse monumenten in Thessaloníki, het heiligdom van Asklepios in Epiaurus, Pythagoreion en Heraion van Samos en verschillende kloosters op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Klimaat

Weersverwachting Griekenland

vandaag
28° / 17°
morgen
24° / 20°
27 mei
27° / 19°
28 mei
28° / 17°
29 mei
27° / 18°

Het grootste deel van Griekenland heeft een mediterraan klimaat dat onder de invloed staat van de Middellandse Zee. Door deze invloed komen er maar zelden echte weersextremen voor in Griekenland en ligt de gemiddelde dagtemperatuur in de zomer- en winterperiode niet heel ver uit elkaar. Dir is typisch voor het mediterrane klimaat van Griekenland. Dit geld overigens niet voor de meer inlands gelegen delen van het vasteland van Griekenland en de hoogst bergtoppen op de Griekse eilanden. In deze delen van het land heb je kans op winterweer met vorst en in sommige jaren zelfs sneeuw. Dit zijn gelukkig wel uitzonderingsgevallen omdat ook landinwaarts de gemiddelde temperaturen meestal boven nul liggen.

De zomermaanden kunnen, met name op de Griekse eilanden Kreta, Rhodos, Kos en Samos en op het Griekse vaste land behoorlijk heet zijn. Met regelmaat zal het kwik er boven de veertig graden Celsius uitkomen. Er is in deze gebieden dan ook met regelmaat sprake van een hittegolf. Tijdens deze dagen doe je er goed aan om de zon zoveel mogelijk te mijden en op zoek te gaan naar koele schaduwrijke plaatsen. Ben je in de buurt van de Egeïsche Zee neem er dan met regelmaat een plons in om goed af te koelen.
De gemiddelde jaarlijkse neerslag in Griekenland ligt bijzonder laag, alleen tijdens de wintermaanden heb je een verhoogde kans op langdurige neerslag. De zomermaanden zijn er zo kurkdroog. Dit zorgt op zijn beurt met regelmaat voor bosbranden.

Bekijk ook: klimaatinfo Griekenland

Geografie

Griekenland ligt in het zuidoostelijke deel van Europa op het Balkanschiereiland. Griekenland heeft landsgrenzen met Bulgarije, Albanië, Noord-Macedonië, en Turkije en ligt voor een groot deel aan de Egeïsche Zee. Voor de kust van Griekenland liggen ongeveer drieduizend eilanden die bij Griekenland behoren. Deze eilanden behoren tot de populairste vakantiegebieden van Europa. De eilanden kunnen grofweg in enkele archipels verdeeld worden. De bekendste zijn de Ionische eilanden waartoe o.a. Corfu, Lefkas en Zakynthos behoren, de Cycladen waartoe o.a. Mikonos, Paros, Naxos en Santorini behoren, de Dodekanesos waartoe o.a. Kos, Rhodos, Patmos en Karpathos behoren en de Noord-Egeïsche Eilanden waartoe Lesbos, Samos en Limnos behoren. Minder bekende archipels zijn de Saronische Eilanden, de Sporaden, en de eilanden die tot Oost-Macedonië behoren. Het grootste en bekendste eiland, Kreta vormt samen met de kleinere eilanden in zijn omgeving een eigen archipel.
De grootste en bekendste stad van Griekenland is de hoofdstad Athene hier wonen ongeveer 700.000 mensen. Andere grote en bekende steden in Griekenland zijn Thessaloniki, Patras, Iráklion, Piraeus, Larise en Rhodos. Het is opvallend dat slecht een klein deel van de inwoners van Griekenland in grote steden woont. Het merendeel van de inwoners wonen in kleine dorpjes en kleinere steden verdeelt over de verschillende eilanden en het vaste land.
Het hoogste punt van Griekenland is met 2.917 meter de berg Olympus. Dit is gelijk de beroemdste berg van Griekenland omdat hij de hoofdrol speelt in meerdere mythen. Andere bekende gebergtes in Griekenland zijn de Cylenne, het Diktigebergte, het Idagebergte en het Pindosgeberte.
De belangrijkste rivieren van Griekenland zijn de Alpheüs, de Marita, de Nestos, de Strimone en de Vardar. Het grootste meer van Griekenland is het Prespameer dat op de grens met Albanië en Macedonië ligt.

Reisadvies

Er gelden geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor een reis naar Griekenland. Er gelden in Griekenland geen andere veiligheidsrisico’s dan dat er in Nederland gelden. Wees alert als je in een grote stad bent of bij een grote toeristische attracties. Hier kunnen gauwdieven en zakkenrollers rondlopen. Daarnaast moet je extra opletten in het openbaar vervoer en in grote mensenmassa’s.
Net als in de rest van Europa geld er in Griekenland een algemene dreiging van terrorisme. De laatste tijd heeft Griekenland te maken met een enorme toestroom van vluchtelingen op de eilanden voor de kust van Turkije. Hierdoor zijn deze eilanden momenteel minder geschikt als vakantiebestemming.

Reisdocumenten

Sinds 2000 maakt Griekenland deel uit van de Schengenlanden en sinds 2000 kunnen inwoners van de andere Schengenlanden vrij reizen van en naar Griekenland. Wel is men net als in Nederland verplicht zichzelf te kunnen identificeren dit geldt ook voor kinderen. Op het bezitten van zowel soft en/of harddrugs staan hier zware straffen net als op het verhandelen hiervan.

Infotabel

Hoofdstad Athene
Telefoon (landcode) 386
Internetdomein .gr
Taal/talen (officieel) Grieks
Taal/talen (spreektaal) Grieks en sommige minderheden spreken er Turks, Bulgaars, Albaans, Romani en Macedonisch
Religie(s) Grieks-orthodox
Tijdzone(s) UTC+2
Tijdsverschil zomer In Griekenland is het 1 uur later dan in Nederland
Tijdsverschil winter In Griekenland is het 1 uur later dan in Nederland
Zomertijdregeling ja, deze loopt gelijk met die van Nederland
Valuta euro

Links

Over Griekenland is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Griekenland:

beste reistijd voor Griekenland
bijzondere plaatsen Griekenland
Griekenland bezienswaardigheden
Griekenland informatie
Griekenland voor beginners
Griekenland tips
landenportal Griekenland
mooiste dorpjes van Griekenland
steden in Griekenland
waar overnachten in Griekenland
winterzon in Griekenland
zomerzon in Griekenland

Beoordelingen

  nina I    12 mei 2019 om 18:42

  👍🏻👍🏻👍🏻

  Plaats uw ervaring/beoordeling voor Griekenland

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid