Zuid-Afrika is het meest zuidelijk gelegen land in Afrika. Het ligt aan de Atlantische oceaan en aan de Indische Oceaan. Het is een groot land met ongeveer vijftig miljoen inwoners. Het merendeel van de inwoners bestaat uit mensen met een Afrikaanse afkomst. Er bevindt zich in Zuid-Afrika de grootste groep met niet Afrikaanse inwoners. voornamelijk Europeanen en Indiërs, samen vormen deze ongeveer twintig procent van de bevolking.
Zuid-Afrika word al duizenden jaren bewoond door verschillende stammen. Het waren de Nederlanders die in de tweede helft van de zeventiende eeuw hier schipbreuk leden en een fort bouwden. Zo kwam Kaap de Goede Hoop onder het bestuur van de VOC te staan. Later kwam ook Robbeneiland onder bestuur van de VOC. Aan het einde van de achttiende eeuw werd dit deel van Zuid-Afrika een Britse kolonie. De vele Nederlandse boeren die hier in de tussentijd waren komen wonen bleven en vandaar dat men nog steeds een soort van Nederlands spreekt, het Afrikaans.
Nadat de Britten hier de slavernij afschaften en de Nederlandse en Duitse bewoners hier niet genoeg voor gecompenseerd werden ontstonden de Boerenoorlogen. Dit leidde uiteindelijk tot de Unie van Afrika.
Het volgende struikelblok in het land was de Apartheid. Na een lange strijd en onder hevige druk van de rest van de wereld werd in 1990 de rassenscheiding in Zuid-Afrika door Frederik Willem de Klerk afgeschaft. De bekendste voorvechters van deze strijd waren Nelson Mandela en Desmond Tutu.
Het land staat ondertussen alweer voor de volgende crisis. Ongeveer vijfentwintig procent van de bevolkingsgroep tussen de vijftien en vijfenveertig jaar heeft aids of is zeropositief. Dit kan grote gevolgen gaan hebben voor de toekomst van het land.
Gemiddelde beoordeling van Zuid-Afrika
cultuur | wintersport | ||
vakantiegevoel | winkelen | ||
eten & drinken | uitgaansleven | ||
infrastructuur | natuur | ||
stranden | prijspeil | ||
winterzon | veiligheid |
De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Zuid-Afrika.
Zuid-Afrika informatie en tips
Nelson Mandela
De meest beroemde inwoner van Zuid-Afrika is waarschijnlijk de op 5 december 2013 overleden politicus en oud-vrijheidsstrijder Nelson Mandela. Na jaren van gevangenschap op Robbeneiland werd Nelson Mandela in 1994 president van Zuid-Afrika. Onder zijn leiding veranderde veel in het land. Hij bleef slecht vijf jaar president maar bleef tot aan zijn dood actief als vertegenwoordig van Zuid-Afrika.
Bezienswaardigheden
Zuid-Afrika is één grote bezienswaardigheid maar is bij de meeste toeristen vooral bekend om zijn wildparken. Het Krugerpark is hier zonder twijfel de bekendste van. In dit wildpark staan meerdere lodges waar je de nacht op het park kan doorbrengen. Andere bekende wildparken in Zuid-Afrika zijn Hluhluwe/Umfolozi, Pilanesberg, Addo en Kalahari. Daarnaast zijn er nog enkele privéparken in het land te vinden. In deze wildparken kom je, als je geluk heb de big five tegen.
De Drakensbergen die door het noordoostelijke deel van het land lopen zijn een bijzondere bezienswaardigheid. Binnen dit gebergte ligt het Royal Natal Nationaal Park waar overnachtingsmogelijkheden zijn. Eén van de bijzonderste plaatsen in het gebergte is het natuurlijk gevormde amfitheater.
Kaapstad is één van de mooiste steden van het land en behoord volgens sommige bronnen tot de mooiste steden ter wereld. Net buiten de stad ligt de Tafelberg en zeven kilometer voor de kust ligt het beroemde Robbeneiland. Een populaire excursie vanuit Kaapstad is een trip naar Kaappunt en Kaap de Goede Hoop de meest zuidelijk gelegen delen van het vaste land van Afrika.
Ieder jaar wordt in Kaapstad de grootste eendaagse wielerrace ter wereld gehouden. Ieder jaar komen er 35.000 fietsers naar de stad toe om 110 kilometer door de heuvels van de stad af te leggen.
Zuid-Afrika heeft te veel hoogtepunten om ze hier allemaal te benoemen maar het volgende rijtje mag je zeker niet missen. De wijnvelden bij Stellenbosch, het nationaal Tsitsikamma Zeekustpark, de Blyderivierspoortcanyon, de Vallei der Duizend Heuvels, de Augrabies Watervallen, de steden Johannesburg, Durban, Bloemfontein en Soweto. In Zuid-Afrika zijn er meerdere prachtige stranden te vinden.
UNESCO
Zuid-Afrika heeft in totaal acht inschrijvingen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. De eerste werd hier in 1999 op de lijst gezet. Het ging hier om het iSimangaliso Wetland Park wat één van de grootse natuurparken van Zuid-Afrika is. Datzelfde jaar werd ook Robbeneiland en de gebieden met hominide-fossielen in Sterkfontein, Swartkrans, Kromdraai en omgeving toegevoegd. Een jaar later werd het Drakensbergen park op de lijst gezet. Deze bergen vormen de grens met het enclave Lesotho.
In 2003 werd het cultuurlandschap van Mapungubwe toegevoegd. Binnen dit cultuurlandschap bevindt zich een nationaal park en een archeologische vindplaats. weer later werden de beschermde gebieden van de Floraregio van de Kaap, de Vredefortkrater en het cultureel en botanisch landschap van Richtersveld op de werelderfgoedlijst van de Unesco gezet.
Klimaat
Weersverwachting Zuid-Afrika
Binnen Zuid-Afrika komt er een grote diversiteit aan verschillende klimaatsoorten voor. In het noordwesten komt hier het warme woestijnklimaat voor, in het noorden het warme steppeklimaat en in het westen en delen van centraal Zuid-Afrika komt hier het koude woestijnklimaat voor. In het zuidelijk deel van de binnenlanden ligt de gemiddelde neerslag net iets hoger waardoor hier het koude steppeklimaat heerst. Langs de kuststrook van Zuid-Afrika komen er voornamelijk maritieme klimaat soorten voor deze variëren tussen het warme en het gematigde maritieme klimaat. Net iets verder het binnenland in komt het Chinaklimaat voor.
Dan komen er nog enkele zogenaamde microklimaten voor zoals het tropisch savanneklimaat. De vele klimaat soorten in het land maken Zuid-Afrika weertechnisch erg complex. In het algemeen kun je stellen dat er in de hoger gelegen delen van het land een koeler klimaat heerst dan in de lager gelegen delen en in het noordwesten de neerslag erg laag ligt en de temperatuur hoger liggen. In de kuststroken komt een klimaatsoort voor zonder veel extremen.
Omdat Zuid-Afrika op het zuidelijk halfrond ligt zijn de seizoenen het tegenovergestelde als bij ons. Hierdoor is het land uitermate geschikt als een winterzonbestemming. De temperaturen binnen het land verschillen enorm maar in het algemeen kun je zeggen dat hoe zuidelijker je komt hoe koeler het wordt.
Bekijk ook: Klimaatinfo Zuid-Afrika
Geografie
Zuid-Afrika ligt zoals zijn naam al doet vermoeden in het uiterste zuiden van het continent Afrika. Bij Zuid-Afrika behoren de onbewoonde Prins Edward-eilanden. Zuid-Afrika heeft landsgrenzen met Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique, Swaziland en de enclave Lesotho. Aan de westkust ligt het land aan de Atlantische oceaan en aan de oostkust aan de Indische Oceaan.
Het binnenland van Zuid-Afrika bestaat voornamelijk uit hoogvlaktes wat richting de kust overgaat in een heuvelachtig landschap. De gebieden rond de kust zijn redelijk vlak. Het hoogste gebergte in Zuid-Afrika zijn de Drakenbergen die in het oosten van het land liggen. De berg Mafadi is hier met 3450 meter het hoogste punt van het land.
Zuid-Afrika heeft officieel gezien drie hoofdsteden. Pretoria voor de bestuurlijke macht, Kaapstad voor de wetgevende macht en Bloemfontein voor de rechterlijke macht. De andere steden in Zuid-Afrika met meer dan een half miljoen inwoners zijn Durban, Johannesburg, Soweto, Port Elizabeth, Benoni, Polokwana, Welkom, Bloemfontein en Tembisa.
Er lopen door het land meerdere rivieren de grootste en belangrijkste zijn de Limpopo, de Oranjerivier, de Tugela, de Vaalrivier en de Krokodilrivier Oost.
Reisadvies
Het reisadvies voor Zuid-Afrika staat al enige jaren op de status “waakzaamheid betrachten”. Met name in de grote steden en de omgeving daarvan komt er veel criminaliteit voor die in sommige gevallen erg gewelddadig kan zijn. Loop niet zichtbaar op straat met telefoons fotocamera’s en andere elektronische apparatuur.
In het algemeen wordt het toeristen afgeraden om gebruik te maken van het openbaar vervoer in Zuid-Afrika. Reizigers worden hier met regelmaat beroofd.
Het wegennetwerk en daarmee de verkeersveiligheid ligt hier een stuk lager als wij gewend zijn. Als je hier als toerist rondreist word het afgeraden om te stoppen aan de kant van de weg en alleen te stoppen bij tankstations en wegrestaurants. Reizen na zonsondergang wordt hier ten strengste afgeraden.
Het is verstandig om excursies onder begeleiding van een gids te doen.
Reisdocumenten
Voor een bezoek aan Zuid-Afrika dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat bij vertrek uit het land nog minimaal 1 maand geldig is. Voor een verblijf korter dan drie maanden hoef je verder geen andere papieren te hebben. Bij aankomst in het land moet je een verklaring tekenen dat je het land na bepaalde tijd weer verlaat. Je moet tijdens een bezoek aan Zuid-Afrika kunnen aantonen dat je genoeg geld heb om je verblijfsperiode te overbruggen en een terugreis te betalen. In veel gevallen is een retourticket voldoende.
Wie langer dan drie maanden in Zuid-Afrika wil verblijven kan een visum aanvragen bij de Ambassade of het departement voor binnenlandse zaken in Zuid-Afrika. Een makkelijkere manier om langer in het land te verblijven is een buurland bezoeken, waarna je drie maanden weer opnieuw ingaan.
Infotabel
Hoofdstad | Pretoria (bestuurlijke macht) |
Telefoon (landcode) | 27 |
Internetdomein | .za |
Taal/talen (officieel) | Afrikaans, Engels, Zoeloe, Xhosa, Swazi, Ndebele, Zuid-Sotho, Noord-Sotho, Tswana, Venda en Tsonga |
Taal/talen (spreektaal) | Afrikaans, Engels, Zoeloe, Xhosa, Swazi, Ndebele, Zuid-Sotho, Noord-Sotho, Tswana, Venda, Tsonga, Khoi, San en Nama. |
Religie(s) | Christendom |
Tijdzone(s) | UTC+2 |
Tijdsverschil zomer | In Zuid-Afrika loopt de tijd gelijk met Nederland |
Tijdsverschil winter | In Zuid-Afrika is het 1 uur later dan in Nederland |
Zomertijdregeling | nee |
Valuta | Rand |
Links
Over Zuid-Afrika is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Zuid-Afrika:
Zuid-Afrika tips en info
Zuid-Afrika informatie
Zuid-Afrika foto’s
Wikipedia
school is saai ik doe dit op school maar wel informatieve tekst dus goed ik heb geen zin om dit te lezen btw dit is geen goede recensie……… :)
dit is saai maar wel goed ig
[…] wil maken, ervaringen wil delen en grenzen verleggen. Better Places biedt reizen aan naar Zuid-Afrika, Thailand, Vietnam, Costa Rica, Indonesië, Nicaragua, Bhutan, Peru, Nepal, Ladakh en […]