Nelson Mandela

Nelson Mandela

De meest beroemde inwoner van DSC03306Zuid-Afrika is waarschijnlijk de op 5 december 2013 overleden politicus en oud-vrijheidsstrijder Nelson Mandela. Nelson Mandela werd geboren op 18 juli 1918 als zoon van een lokaal stamhoofd en diens derde vrouw. Hij was zeer zeker niet van slechte afkomst. Zijn familie bekleden belangrijke functies binnen de Thembu  stam. Ondanks dat was Mandela wel de eerste van zijn familie die naar school ging en een opleiding kreeg. Omdat hij voorbestemd was om te gaan dienen als adviseur van het stamhoofd werd hij naar Mqhekezweni gestuurd door zijn moeder om zijn verdere opvoeding en opleiding te krijgen van de Koninklijke familie. Zo mocht hij te voorbereiding op zijn toekomstige adviseurs rol ook naar de Clarkbury boardingschool. Dit was een elite kostschool voor zwarte studenten. Na hier al snel zijn diploma te hebben gehaald studeerde hij verder aan de Universiteit van fort Hare.

Mandela ging zich steeds meer interesseren voor de oorspronkelijke geschiedenis van Afrika en ook waren de eerste opstandige trekjes al zichtbaar. Hij werd zelfs enkele tijd van de universiteit geschorst wegen protesten tegen het kantinevoedsel. Nadat hij de universiteit had verlaten was het eigenlijk de bedoeling om te gaan trouwen. Volgens de tradities van de stam was er een huwelijk gearrangeerd. Mandela had hier echter geen trek in en vluchtte naar Kaapstad. Hier kwam hij voor het eerst echt in aanraking met het ANC. Hoewel hij nog niet echt tot de organisatie toetrad. In de avonduren studeerde hij voor advocaat om overdag als kantoorklerk te werken voor een Joodse firma. Vanaf 1944 raakte Mandela  betrokken bij het ANC. De organisatie streed tegen de apartheidspolitiek en de dominantie van de blanke Afrikaners. Hoewel in eerste instantie een aanhanger van Mahatma Ghandi’s geweldsloze verzetsideologie werd nadat het ANC door de regering werd verboden de organisatie gewelddadiger. Dit leidde uiteindelijk tot de arrestatie van Mandela wegens hoogverraad. In 1962 werd hij voor 28 jaar gevangen gezet.

Voor het grootste gedeelte verbleef hij in de gevangenis op Robbeneiland. Een zwaarbewaakte gevangenis waar de gevangenen dwangarbeid moesten verrichten in de kalksteengroeve. Zijn gevangenschap maakte Nelson Mandela alleen nog maar strijdlustiger en belangrijker. Door zijn gevangenschap werd hij een wereldwijd symbool van de strijd tegen de apartheid en kwam het apartheidsregime op de internationale agenda te staan. Protesten van buiten Zuid-Afrika werden steeds luider en luider. In 1988 werd Mandela overgeplaatst vanuit de gevangenis naar een van de cipierwoning op het terrein. Mandela ontving er verschillende hoogwaardigheid bekleders van de regering. Doel was om tot overeenstemming te komen met de leiders van het ANC. Uiteindelijk lukte dit en werd in 1990 op verzoek van president de Klerk Mandela ( en andere politieke gevangen) vrijgelaten.

Al snel werd een tijdelijke regering samengesteld om niet-raciale verkiezingen te organiseren en hervormingen door te voeren. Tijdens de eerste democratische verkiezingen in 1994 volgde hij president de Klerk op en werd er een definitief einde gemaakt aan het apartheid regime. Mandela bleef tot 1999 president. Ook na zijn aftreden bleef hij belangrijk op het grote wereldtoneel. Mandela had vaak felle kritiek op onder andere de Verenigde Staten en sprak zich fel uit tegen de oorlog in Joegoslavië en de inval in Irak. Mandela stierf op 95-jarige leeftijd in Johannesburg op 5 december 2013. Zijn begrafenis werd bezocht door een groot aantal wereldleiders en zijn dood was wekenlang wereldnieuws.

Keer terug naar de pagina over Zuid-Afrika