Nigeria

De Federale Republiek Nigeria nigerialigt in het westen van Afrika aan de Zuid-Atlantische Oceaan. Het land wordt vermoedelijk bewoond vanaf de tiende eeuw na Christus door de Yoruba. Deze vestigden zich in het zuidwestelijke deel van het land en stichten hier het koninkrijk Benin met de stad Benin als hoofdstad. In de eeuwen die volgden kwamen er meer stammen en volkeren in dit gebied wonen. Tegenwoordig wonen er ongeveer tweehonderdvijftig verschillende stammen verdeelt over het land. Aan het einde van de vijftiende eeuw waren het de Portugezen die als eerste Europeanen hier voet aan wal zetten. Later volgden de Engelsen die hier handel dreven in Peper en ivoor en later ook hier zijn slaven ging halen. Na het verbod op de slavenhandel in het begin van de negentiende eeuw ging men hoofdzakelijk in palmolie handelen. Het zou nog duren tot halverwege de negentiende eeuw voordat Engeland Nigeria zou koloniseren. Eerst in twee aparte delen die later samengevoegd zouden worden tot de Kolonie en Protectoraat Nigeria. Na de tweede wereldoorlog werd er nog een deel van Kameroen aan deze kolonie toegevoegd. Enkele decennia later werden de eerste stappen gezet naar een onafhankelijk Nigeria dat ondanks zijn grote verschillen door de eeuwen heen toch één land was geworden. In 1960 werd uiteindelijk een onafhankelijk Nigeria uitgeroepen. Dit leidde in de eerste jaren tot bloedige burgeroorlogen en een hevige machtsstrijd. het zou nog duren tot halverwege de jaren zeventig voordat de rust in het land weer wedergekeerd was. Tegenwoordig is er een redelijke politiek stabiliteit in het land. De regering van Nigeria wordt echter gezien als een valse democratie.
Nigeria is niet echt wat je noemt een vakantiebestemming. De buitenlanders die in Nigeria verblijven zijn hier hoofdzakelijk voor het werk en maar zelden op vakantie. Hiervoor is het land simpelweg niet veilig genoeg voor buitenlanders. Als dit ooit zou veranderen dan zou in potentie Nigeria een aantrekkelijk winterzonbestemming kunnen worden. Maar voordat het zover is zal er nog veel veranderd moeten worden in het land.

Gemiddelde beoordeling van Nigeria

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Nigeria.


Bezienswaardigheden

Er zijn maar weinig historische of culturele bezienswaardigheden te vinden in Nigeria. Behalve de twee culturele bezienswaardigheden die op de werelderfgoedlijst te vinden. De stad Benin-City vormt hier een uitzondering op. Deze stad werd in de tiende eeuw na Christus gesticht als hoofdstad van het Koninkrijk Benin. De stad staat bekend om zijn bronzen kunstwerken en het koninklijk paleis.
Wel beschikt het land  over een prachtig uitgestrekt regenwoud waar vele honderden verschillende diersoorten voorkomen. Een van de beste plekken om deze dieren te observeren is in het nationaal park Yankari. In dit park wonen meer dan vijfhonderd olifanten, buffels, waterbokken, bushbokken en bavianen. Dit park is één van de populairste eco-bestemmingen in het westelijke deel van Afrika. De beste plaats om de verschillende dieren te spotten is bij één van de vele natuurlijke warmwaterbronnen die er in dit park te vinden zijn. Een andere bekende natuurlijke bezienswaardigheid in Nigeria is Zuma’s Rock. Deze enorme monoliet ligt net buiten de hoofdstad Abuja en is ook te vinden op de achterkant van het briefje van honderd naira.
Een bijzonder verschijnsel in Nigeria zijn de zogenaamde Nollywood films. Na Hollywood en Bollywood beschikt Nigeria over grootste filmindustrie ter wereld. De films die er gemaakt worden zijn in geen enkel opzicht te vergelijken met de films uit Hollywood. Zo worden de film in minder dan een week geschoten met een handcamera en worden ze uitsluitend op dvd of andere formaten uitgegeven. De filmindustrie is de op één na grootste werkgeven van Nigeria.

UNESCO

Nigeria heeft twee inschrijvingen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Het gaat hierbij om twee culturele inschrijvingen. Als eerste werd in 199 het Cultuurlandschap van Sukur toegevoegd. In dirt landschap zijn onder andere terrassen, een paleis en een dorp te vinden. De tweede inschrijving is het Heilige bos van Osun-Osogbo. Dit bos langs de Osun-rivier staat vol met veelden, altaren, kunstwerken en beelden voor de Godin Osun, de Godin van de vruchtbaarheid en enkele andere goden. Dit is het laatst overgebleven heilige bos in Nigeria. Vroeger was het traditie om bij je dorp een dergelijk bos te hebben.

Klimaat

Weersverwachting Nigeria

vandaag
34° / 20°
morgen
31° / 23°
21 sep
32° / 23°
22 sep
34° / 24°
23 sep
33° / 24°

Het overgrote deel van Nigeria heeft een tropisch savanneklimaat dat in het zuiden overgaat in een tropisch moessonklimaat. In het zuidoostelijke deel van Nigeria komt op enkele plaatsen het Tropisch regenwoudklimaat voor. Dit omdat er op deze plaatsen ook in de wintermaanden behoorlijk wat neerslag kan vallen. Het klimaat in het noordelijke deel van Nigeria wordt mede bepaald door zijn ligging in de buurt van de Sahel. Door deze invloed heeft het merendeel van Nigeria een tropisch klimaat. Alleen de uiterst noordelijke gelegen delen van Nigeria vormen hier een uitzondering op. Het landschap bestaat hier hoofdzakelijk uit steppevelden en hier komt op sommige plaatsen het steppeklimaat of het warme woestijnklimaat voor.
Het overgrote deel van Nigeria bestaat uit savanne waar een mengeling van het tropisch savanne- en het tropisch moessonklimaat voorkomt. De winterperiode is hier aanzienlijk droger dan de zomermaanden. Door de hoge neerslagcijfers in de zomermaanden kan de gemiddelde luchtvochtigheid in deze periode flink oplopen. De gemiddelde dagtemperatuur in Nigeria schommelt het gehele jaar rond de dertig graden Celsius. Alleen in de hoger gelegen delen van het land zoals het Obudi Plateau kan de gemiddelde temperatuur een stuk lager uitvallen.

Bekijk ook: Klimaatinfo Nigeria

Geografie

Nigeria ligt in het westelijk deel van Afrika aan de Golf van Guinee dat onderdeel uitmaakt van de Atlantische Oceaan.. Nigeria heeft landsgrenzen met Benin, Niger, Tsjaad en Kameroen. De Golf van Guinee bestaat bij Nigeria uit twee delen, de Golf van Benin en de Golf van Bonny. Het Nigeriaanse landschap bestaat uit een gevarieerd landschap. Mangrove bossen aan de kust, savanne en grassteppe in het noordwesten en de rest van het land is bedekt met tropisch regenwoud.
De twee grootste en belangrijkste rivieren van het land zijn de Niger en de Beneu. Deze twee rivieren samen vormen één van de grootste rivierdelta’s ter wereld.
De hoogste berg in Nigeria is de Chappel Wadi met 2.491 meter. Deze berg ligt in het oostelijke deel van Nigeria niet ver van de grens met Kameroen. De berg ligt in het Gasahaka Gumti National Park.
De grootste stad van Nigeria is Lagos, deze immense stad is na Caïro in Egypte de grootste stad van Afrika. Lagos is tot 1991 de hoofdstad geweest van Nigeria maar toen werd er besloten dat een meer centraal gelegen plaats deze eer moest krijgen. Sindsdien is het centraal gelegen maar veel kleinere Abuja de hoofdstad van Nigeria. Andere grote steden in Nigeria zijn Kano, Ibadan, Kaduna, Port Harcourt, Calabar, Maiduguri, Benin-City en Zaria. Deze steden hadden tijdens de laatste volkstelling allemaal meer dan één miljoen inwoners.

Reisadvies

Het reisadvies voor Nigeria staat al enige jaren op de status “Alle reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden”. Met bepaalde delen wordt zo ongeveer het gehele land bedoeld. Er zijn in Nigeria maar weinig plaatsen waar je als westerse toerist veilig over straat kunt. Mocht je onverhoopt toch naar Nigeria moeten afreizen hou dan rekening met een aantal veiligheidsaspecten. Ga als buitenlander hier niet alleen op straat en worden met regelmaat buitenlanders ontvoerd voor losgeld. Het reizen met het openbaar vervoer en in de avond en nacht wordt in zijn geheel afgeraden. Daarnaast dien je er rekening mee te houden dat de snelwegen niet van de kwaliteit zijn die wij gewend zijn maar dat het er wel even druk of drukker is al bij ons. Het is verstandig om te reizen in een bewaakt konvooi.
Op meerdere plaatsen en gebieden in Nigeria komt zware criminaliteit voor . Deze richten zich niet specifiek op buitenlanders maar op de meer welgestelde inwoners en bezoekers van het land. Als buitenlanders hoor je hier dus automatisch bij. Voor handelsreizigers gelden er stikte regels, vaak worden deze opgelegd door het bedrijf wat bezocht dient te worden. Volg deze regels secuur op hou de laatste ontwikkelingen in de gaten.
Voor de kust van Nigeria komt met regelmaat piraterij voor.

Reisdocumenten

Om Nigeria te kunnen bezoeken moet je in het bezit zijn van een paspoort dat op de datum van vertrek uit Nigeria nog minimaal zes maanden geldig is. Daarnaast moet je een visum aanvragen bij de Nigeriaanse Ambassade in Den Haag. Om dit visum te kunnen aanvragen moet je naast een paspoort in het bezit zijn van twee pasfoto’s, een aanvraagformulier dat is ondertekend, een bankgarantie, een uitnodiging, een inentingsbewijs tegen gele koorts en een online betaling van de aanvraag. Daarnaast moet je in het bezit zijn van een retour of doorreisticket.
De snelheid van het afgeven van deze visums is niet heel erg groot. Het is daarom niet verstandig om je ticket op voorhand te boeken.
Een vaccinatie tegen gele koorts is verplicht als je naar Nigeria reist daarnaast moet je in het bezit zijn van een cholerastempel. Dit alleen als je over land Nigeria binnenkomt. Daarnaast is het verstandig on inentingen te nemen tegen hepatitis B, rabiës, buiktyfus en tuberculose. In Nigeria komt Malaria voor neem dus Malariapillen mee, slaap onder een klamboe en zorg voor voldoende DEET.

Infotabel

Hoofdstad Abuja
Telefoon (landcode) 234
Internetdomein .ng
Taal/talen (officieel) Engels
Taal/talen (spreektaal) Engels, Haussa, Yoruba, Igbo, Nigeriaans Pidgin, Adamawa Fulfulde, Kanuri, Nigeriaans Fulfulde, Anaang, Izon, tiv en nog een tiental andere talen en dialecten
Religie(s) Islam, Christendom en natuurgodsdiensten
Tijdzone(s) UTC+1
Tijdsverschil zomer in Nigeria loopt de tijd gelijk met Nederland
Tijdsverschil winter in Nigeria is het 1 uur vroeger dan in Nederland
Zomertijdregeling nee
Valuta Naira

Links

Over Nigeria is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Nigeria:

Nigeria tips
Nigeria informatie
wikipedia

Foto's van Nigeria

Beoordelingen

  Nollywood I    24 augustus 2020 om 14:26

  Wat ik hiervan heb geleerd;
  Nollywood.
  Kunnen jullie een film sturen voor mijn Aardrijkskunde project. Graag langer dan 2uur.

  […] moment zijn er al meer dan 2200 geïnfecteerden vastgesteld in Guinee, Liberia, Sierra Leone en Nigeria. Meer dan twaalfhonderd mensen zijn inmiddels aan ebola overleden tijdens deze […]

  Plaats uw ervaring/beoordeling voor Nigeria

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid