Port

Eén van de bekendste exportproducten van Portugal is de versterkte wijnsoort Port. In Europa mag alleen de versterkte wijn uit Portugal deze naam dragen, voor de andere werelddelen gelden andere richtlijnen en kan port ook uit bijvoorbeeld Australië en Zuid-Afrika komen. Van oudsher komt de Port uit de stad Porto en zijn omgeving. De wijnranken staan hier op de oevers van de Dourovallei langs de rivier de Douro. De Dourovallei is hier op sommige plaatsen zo steil dat de wijnranken op speciale terrassen gebouwd zijn.
Op een enkele uitzondering na wordt alle port samengesteld uit de oogst van verschillende jaren om een perfecte blend te krijgen. Er zijn drie soorten rode port te verkrijgen, de Ruby, de Tawny en de Vintage port. Daarnaast is er een witte port die uitsluitend van witte druiven gemaakt wordt en sinds 2009 is de rosé port een officieel erkende portsoort.
Voor wie ooit een bezoek brengt aan de stad porto mag een bezoek aan een Porthuis niet overslaan. In de oude delen van de stad langs de rivier de Douro zijn er nog enkele authentieke porthuizen te vinden waar je rondgeleid word door de portkelders van het huis. Tijdens deze rondleiding mag je dan vaak enkele exclusieve portsoorten proeven. Vaak zijn deze rondleidingen helemaal gratis en in sommige gevallen betaal op zijn meest een paar euro.

Keer terug naar de pagina over Portugal