Malta veiliger maar niet leuker

Malta een stuk veiliger maar niet leuker

Sinds 2011 zijn de oude gele stadbussen die sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw het stadsbeeld van Malta bepalen van de straat gehaald en vervangen door nieuwe veilige met airco uitgeruste autobussen. Hiermee is één van de karakteristieke vervoersmiddelen van het land verloren gegaan. Het moet gezegd worden dat de nieuwe bussen een stuk veiliger zijn en dat de dienstregelingen nu ook zo zijn aangepast dat ze een stuk efficiënter zijn dan dat het hiervoor was. Zo rijden nu niet meer alle bussen het bijna hetzelfde rondje met als begin en vertrekpunt het busstation in Valletta. Er zijn nu directe verbindingen tussen enkele grotere plaatsen op het eiland en lijnbussen die de kuststreek afrijden. Met de vervanging van de bussen zijn ook de prijzen van het busvervoer fiks gestegen. Zo betaalde je eerst 50 cent voor een kaartje en nu 2,20 voor een kaartje dat 2 uur geldig is.
Het voornamelijk voor de toeristen een groot gemis dat de bejaarde gele autobussen van de straat gehaald zijn. Wie wil er nu niet in een te warme naar diesel stinkende bus zitten en dit is alleen maar als je geluk had anders moest je tussen de andere zwetende toeristen in het gangpad staan. Als je de laatste was die er bij kon mocht je op het trapje zitten bij de open deur.
De buschauffeurs hadden hier elk een eigen bus die ze versierden met verschillende Maria afbeeldingen en Rozenkransen. Met de rijstijl van de meeste buschauffeursop Malta was dit geen overbodige luxe.

Keer terug naar de pagina over Malta