Hans Christian Andersen

Hans Chistian Andersen

Eenzaam zit ze in de haven van Kopenhagen, wachtend op haar prins die nooit meer zal komen. Het is misschien wel het bekendste beeld van Kopenhagen en de bedenker van het verhaal is wellicht een van de bekendste Denen van de wereld. De kleine zeemeermin en haar bedenker Hans Cristian Andersen.
Deze beroemde sprookjesverteller werd in 1805 in Odense geboren. Zijn eigen leven leest een beetje als zijn eigen sprookje “het lelijke eendje”.Hans Christian Andersen was de zoon van een arme hardwerkende schoenmaker. Veel geld was er in het gezin niet en Hans Christian ging naar een school voor arme kinderen. Het was een stil en teruggetrokken kind. Door een bevriend stel wat de potentie in de kleine Hans Christian zag kreeg hij een beurs voor een goede school. Daar werd hij door zijn afkomst vreselijk gepest door zowel leerlingen als leraren. Zijn opleiding zorgde er echter wel voor dat hij leerde schrijven en de arme jongen, het lelijke eendje, groeide uit tot een prachtige zwaan, een succesvolle schrijver. Hans Christian werd door zien populaire sprookjes een graag geziene gast bij de high society van Denemarken en aan het hof van de Deense koningin Victoria.
In 1835 werd zijn eerste sprookjesbundel uitgegeven. Bekende sprookjes hieruit zijn natuurlijk de kleine zeemeermin, maar ook de nieuwe kleren van de keizer, het meisje met de zwavelstokjes en de rode schoentjes. Zijn sprookjes hebben vaak een diepere betekenis en veel humor. Dit maakt ze geliefd bij zowel jong en oud. Over heel de wereld kennen mensen inmiddels zijn prachtige verhalen. Naast heel veel sprookjes schreef Hans Christian Andersen ook romans, gedichten en libretto’s voor opera’s. Zijn hele leven bleef hij een zeer creatief schrijver. In 1875 is hij in Kopenhagen gestorven.

Keer terug naar de pagina over Denemarken