Albanië

De republiek Albanië ligt in het zuidoostelijke deel van Europa aan de Adriatische en de Ionische Zee. Het is al jaren één van de armste en minst ontwikkelde landen van Europa. Meer dan de helft van de inwoners zijn er nog werkzaam in de landbouw.
Albanië heeft het grootste deel van zijn verleden tot het Ottomaanse Rijk behoord. In deze periode stonden de inwoners van het land bekend om hun krijgers kwaliteiten en kwamen veel politiek leiders uit deze streek. In 1912 kreeg Albanië de eerste vorm van zelfbestuur. Dit liep zoals bij zo veel landen niet helemaal soepel. Er is hier zelfs een circusartiest tot koning gekroond. Deze circusartiest was een lookalike van de beoogde koning. In de jaren erna bleef er veel politieke onrust in het land en in 1925 werd de republiek Albanië uitgeroepen. Om drie jaar later weer terug veranderd te worden in een koninkrijk.
In 1939 werd het land bezet door de Italianen die het enkele jaren later weer over moesten geven aan de Duitsers. Na de Tweede Wereldoorlog werd de monarchie afgeschaft en werd Albanië onder lichte druk van Stalin en Rusland een communistisch land. Na de dood van Stalin bleef Albanië een Stalinistisch land waardoor het steeds meer in een isolement kwam te zitten. De banden met alle landen behalve China werden verbroken en na de dood van Mao Zedong werden ook deze verbroken. Albanië streefde ernaar om een Autarkie te worden. Dit bleef het tot de dood van Enver Hoxha. De staathoofden hierna geloofden wel in samenwerking met andere landen en langzaamaan werden de contacten hersteld. Na een grote volksopstand in 1991 werd het communisme hier definitief afgeschaft. Tegenwoordig is Albanië lid van de VN, de Navo en heeft het lidmaatschap aangevraagd tot de Europese Unie.
Albanië is een steeds populairder wordende vakantie bestemming. Verwacht hier geen massatoerisme zoals in Griekenland en Spanje maar vergelijk het eerder met Slovenië of de minder toeristische delen van Kroatië. De voorzieningen zijn er op veel plekken nog minimaal maar dit is in rap tempo aan het veranderen.

Gemiddelde beoordeling van Albanië

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Albanië.


Bezienswaardigheden

De grootse bezienswaardigheden van Albanië vindt je terug op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Dit zijn namelijk de museumsteden Gjirokastër en Berat. De stad Berat staat ook wel bekend als de stad van de duizend vensters.
In Albanië liggen er enkele belangrijke archeologische vindplaatsen. De archeologische sites van Apollonia, Byllis, Butrint en Konispol stammen allemaal uit de Griekse oudheid.
De kust van Albanië is een steeds populairder wordende vakantie bestemming vooral de stranden van de plaatsen Durrës en Golem zijn erg in trek. De andere stranden van Albanië zijn zeker net zo mooi maar nog onontdekt door de meeste toeristen.
In de hoofdstad Tirana zijn er meerdere musea te vinden zoals het Nationaal Historisch Museum, de Nationale Kunstgalerij en de Tentoonstelling van de Volkscultuur. Ook het Opera gebouw van Tirana het Palace of Culture is zeker de moeite waard. In de havenstad Durrës staat het archeologisch museum.
De binnenlanden van Albanië en dan met name het hoger gelegen gebergte is een steeds populairder wordende wintersport bestemming. De voorzieningen zijn hier op veel plaatsen nog minimaal maar hier komt langzamerhand verandering in.

UNESCO

Albanië heeft twee inschrijvingen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Butrint werd in 1992 aan de lijst toegevoegd. Deze oude Griekse stad ligt in het zuiden van Alabanië en geldt als een belangrijke archeologische vindplaats. Deze inschrijving is in de loop der jaren twee keer uitgebreid. In 2005 werden de historische centra van de Gjirokastër en Berat aan de lijst toegevoegd. Grote delen van de oude binnensteden van Gjirokastër en Berat stammen nog uit de dertiende eeuw en zijn bijzonder goed bewaard gebleven.

Klimaat

Weersverwachting Albanië

vandaag
29° / 17°
morgen
18° / 13°
28 apr
21° / 9°
29 apr
20° / 10°
30 apr
14° / 11°

Albanië heeft voor het overgrote deel een warm mediterraan klimaat dat nog het beste te vergelijken is met het klimaat in bijvoorbeeld Griekenland of Kroatië. Het bergachtige binnenland van Albanië is aanmerkelijk koeler dan de meer kustgelegen delen van het land. Het verschil is echter zo minimaal dat ze nog binnen de normen van het mediterrane klimaat vallen. Hier geldt namelijk het gematigde mediterrane klimaat. De zomers zijn er over het algemeen warm en aangenaam maar tijdens het heetst van de dag kan het kwik hier behoorlijk oplopen. Er komen hier dan ook met regelmaat hittegolven voor. Op deze momenten kun je maar het beste in de buurt van de zee blijven. De aangename zeewind en de zee kunnen dan nog voor enige verkoeling kan zorgen.
De wintermaanden zijn er in het kust gebied zacht met temperaturen die zowel overdag en ‘s nachts voor het grootste deel boven het vriespunt liggen. In de binnenlanden kunnen er echter wel langdurige periodes met vorst voorkomen. In de hoger gelegen delen van Albanië valt er met regelmaat sneeuw en is er de mogelijkheid tot wintersport.

Bekijk ook: Klimaatinfo van Albanië

Geografie

Albanië ligt in het westelijke deel van het Balkanschiereiland aan de Adriatische en de Ionische Zee. In tegenstelling tot andere landen die in dit deel van Europa liggen bezit Albanië geen noemenswaardige eilanden. Albanië heeft landgrenzen met Montenegro, Kosovo, Macedonië en Griekenland.
Er lopen door het land enkele kleine rivieren. De meeste hiervan zijn echter niet geschikt om op te varen. De belangrijkste rivieren van het land zijn de Drin, de Mat, de Shkumbin, de Vjosë en de Seman. In het land liggen tevens meerdere grote meren de bekendste hiervan zijn Meer van Shkodër, het Meer van Ohrid en het Prespameer.
Er wonen in Albanië relatief weinig inwoners, net iets meer dan 3.000.000, er zijn hier dan ook maar een paar echte grote steden. In de hoofdstad Tirana wonen bijna een half miljoen en de havenplaats Durrës is verder de enige stad van het land met meer dab 100.000 inwoners.
Het binnenland van Albanië is ruig en behoorlijk bergachtig daarnaast bestaan grote delen van de Albanese binnenlanden uit moeras. Het hoogste punt van het land met 2764 meter is de berg Korab die de grens met Macedonië vormt.

Reisadvies

Voor reizen in en naar Albanië gelden en er geen bijzondere reisadviezen. Albanië wordt in het algemeen gezien als een veilige vakantiebestemming binnen de Europese Unie. Het is echter wel verstandig, als in een verkiezingsperiode het land gaat bezoeken, om de huidige situatie te controleren.
In het algemeen kan er gesteld worden dat grotere steden iets minder veilig zijn dan de andere delen van het land. De kans op berovingen en diefstal is hier net iets groter.
De medische voorzieningen laten hier te wensen over en zijn niet te vergelijken met de medische zorg zoals wij die in Nederland kennen. Voor een bezoek aan Albanië heb je geen bijzondere inentingen nodig.

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Albanië dien je in het bezit te zijn van een paspoort of identiteitsbewijs dat nog minimaal drie maanden geldig is. Nederlanders en andere inwoners van de Europese unie mogen vrij reizen binnen Albanië. Albanië is echter nog geen onderdeel van de Europese unie.

Infotabel

Hoofdstad Tirana
Telefoon (landcode) 355
Internetdomein .al
Taal/talen (officieel) Albanees
Taal/talen (spreektaal) Albanees, Grieks en Vlach-Romani
Religie(s) Islamitisch, Rooms-katholiek en Albaneesorthodox
Tijdzone(s) UTC+1
Tijdsverschil zomer In Albanië loopt de tijd gelijk met Nederland
Tijdsverschil winter In Albanië loopt de tijd gelijk met Nederland
Zomertijdregeling ja, deze loopt gelijk met die van Nederland
Valuta Lek

Links

Over Albanië is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Albanië:

Albanië informatie
wikipedia

Beoordelingen

  Tom Vandezande I    5 juni 2015 om 19:27

  Zeer mooie riviera, uitgaansleven is zeer levendig, Butrint is het bezoeken waard daar zijn oude overblijfselen zoals een amfi-theater.
  Voor de rest niks negatiefs buiten de infrastructuur.

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid
  Francois Rustenburg I    2 januari 2015 om 21:36

  In september 2008 hier voor het eerst geweest. Reis voor 10 dagen geboekt bij een kleine Nederlandse reisorganisatie, zag er wel een beetje tegenop (armoe, hygiene, criminaliteit?), maar wauw wat een land! Blij dat ik er geweest was. Wat een prachtig en gastvrij volk.
  We waren het Noorden aan het bewonderen. Tirana, Kruje, Shkodra, Koman Lake, Valbonna, Theth. Mooie wandelingen gemaakt. De steden moet je leren kennen denk ik, maar de natuur bij Theth en Valbonna is geweldig!

  In september 2011 weer een reis geboekt naar Albanie, wilde het zuiden ook graag zien, dit keer met de boot van Bari naar Durres ipv vliegtuig Tirana. Van Durres met de trein naar Tirana waar het vertrekpunt was.
  Het was deze reis veel reizen met de auto, langs oa Qeparo, Sarande, Gjirokastre, Berat.
  Mijn reisgenoten vervolgden hun reis nog met een bezoek aan het noorden, het scheen daar in drie jaar tijd enorm veranderd te zijn.

  2008 was natuur, 2011 was cultuur, 2015 weer naar Albanie? De kans is groot. Er zijn nog genoeg dingen die ik (nog een keer) wil zien.

  Gerrit I    23 november 2014 om 18:27

  Het is een prachtig land. Ik ga daar zeeker terug.

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid
  Han de Ridder I    24 augustus 2014 om 19:00

  Albanië heeft nog steeds een zekere ongereptheid, het is nog niet overlopen door toeristen zoals Frankrijk, Italië en Spanje. Dus geweldig voor mensen die nog echt het idee willen hebben dat je op reis bent. Buiten de kuststrook komt het nog steeds op je eigen initiatief aan om aan eten en drinken te komen; geen supermarktketens, en vrijwel geen restaurants. Wel veel groente- en fruitstalletjes langs de weg. Vlees kopen is een ervaring op zich.
  Het land is qua oppervlakte vergelijkbaar met België, dus in dat opzicht goed te bereizen. Campings zijn er niet in overvloed, maar inmiddels wel genoeg om elk deel van het land aan de beurt te laten komen tijdens je rondreis. Neem wel een stevige 4×4 mee als je andere delen van Albanië dan de kust wilt zien. Er zijn maar twee snelwegen: een noord-zuid en een west-oost. De rest varieert in kwaliteit: van heel behoorlijk asfalt tot gravel tot zeer rotsige bergpaden.
  Wat bijblijft zijn de werkelijk adembenemend mooie vergezichten en de ongelooflijk vriendelijke bevolking. Al die verhalen over dat Albanië een boeven- en mafialand is: niet waar!!!

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid

  Wij, mijn vrouw en ik zijn drie weken in Albanië geweest. We hebben de grote steden gemeden, maar wel de toeristische highlights bezocht.
  De infrastructuur is hopeloos verouderd. Er zijn maar een paar goede wegen. De meeste wegen vanaf die goede wegen zijn ooit geasfalteerd (geweest)In het binnenland is vrijwel geen weg die aan de West-Europese normen voldoet. Zeer smal. buitengewoon kronkelig en soms met verschrikkelijke gaten, die het uiterste van de auto (banden en schokbrekers) vergen. Verder overal loslopende dieren op de weg. Varkens, geiten,koeien, kippen, ganzen, schapen, kalkoenen (!). Hier en daar wordt wel aan de verbetering van de wegen gewerkt (naar Berat bijvoorbeeld) maar dat gebeurt op een zeer onprofessionele wijze, omdat voor goed wegenonderhoud simpelweg het geld ontbreekt. Een voordeel bij dit alles is wel dat de wegen zeer weinig bereden worden, vrijwel alleen door vrachtverkeer, busjes en taxi’s.
  Met de auto naar de wilde natuur rijden kost zeer veel tijd, die vooraf niet te berekenen valt. Die wilde natuur is eigenlijk alleen maar met 4WD en openbaar vervoer te bereiken.
  Dat geldt zelfs voor het overal aangeprezen Valbonëdal. (Buitengewoon fraai!)
  De stranden zijn in het noorden overvol (Velipojë) is in de weekends nauwelijks te bereiken en het gehele strand is over twintig kilometer werkelijk afgeladen.
  De stranden bij Durrës zijn ronduit smerig door de stad en de haven. Hetzelfde geldt voor Vlorë. Schone en wat stillere
  stranden hebben we alleen in het zuiden gevonden
  bij Himarë.
  (Waterzuiveringsinstallaties zijn we in heel Albanië niet tegengekomen).
  Winkelen is overal in Albanië wel goed mogelijk en vooral de landbouwproducten zijn zeer goed van kwaliteit (mits ze vers zijn!) De prijzen zijn overal redelijk.
  Eten en drinken -ook in restaurants- is naar onze begrippen goed en goedkoop.
  Onveilig hebben we ons helemaal nergens gevoeld. De Albanezen waren zeer ‘gastfreundlichh’ en hielpen ons werkelijk overal mee, ook ongevraagd.
  Voor de toerist liggen de culturele highlights te ver uit elkaar. En in het algemeen zijn ze alleen voor de geïnteresseerde bezoeker de moeite waard.
  De “wereldberoemde’ Turkse brug over de Kir is prachtig, maar verder valt er in die buurt helemaal niets te zien of te beleven.
  Apollonia is een opgraving, zoals er in de omringende landen honderden zijn. Voor Albanië misschien bijzonder, dat wel. Voor de niet geïnteresseerde véél te weinig om ervoor om te rijden.
  Datzelfde geldt ook voor Butrint. Butrint heeft alleen het voordeel dat je als je onderweg naar Griekenland bent er niet voor hoeft om te rijden.
  Het is een aardige, kleine opgraving met een theatertje dat alleen maar bijzonder is omdat de orchestra onder water ligt.
  Kortom voor de oude cultuur hoef je beslist niet in Albanië te wezen.

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid

  Plaats uw ervaring/beoordeling voor Albanië

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid