Zimbabwe

De Republiek Zimbabwe ligt in African elephantshet zuidoostelijke deel van Afrika. De eerste bewoners in dit deel van Afrika vestigden zich hier tijdens de IJzertijd ongeveer 5.000 jaar geleden. Dit waren jagers van het Khoisan volk dat grote delen van Afrika bevolkte. De rede dat we tegenwoordig weten dat de Khoisan hier geleefd heeft is te vinden in de Matoboheuvels waar deze jagers enkele honderden rotstekeningen maakten. Deze tekeningen staan bekend als de “Bushman paintings”. In de derde eeuw na Christus waren het de Bantoe volken die zich in deze regio vestigden later waren dat de Shona. Dit volk bouwden de stad die tegenwoordig bekend staat als Groot Zimbabwe. Dit volk zou tot en met de vijftiende eeuw de macht over Zimbabwe in handen hebben. De eeuwen hierna waren erg onrustig waarin het land meerdere malen van eigenaar veranderde. Zo werd Zimbabwe in de negentiende eeuw onderdeel van het Zoeloekoninkrijk en kwam het onder leiding te staan van Shaka Zoeloe. Aan het einde van de negentiende waren het de Britten die onder leiding van Cecil Rhodes verschillende mijnen in het land bouwden. Deze Cecil noemde vervolgens het land Rhodesië en zo werd Zimbabwe samen met Zambia een Britse kolonie. Zimbabwe stond indertijd ook wel bekend als Zuid-Rhodesië. Aan deze koloniale overheersing kwam na jaren van protest en vele pogingen tot zelfstandigheid in 1965 een einde toen de regering van Zuid-Rhodesië zich onafhankelijk verklaarde. Dit leidde op zijn beurt weer tot een economische boycot van het land. Eerst door Groot Brittannië en later door een groot deel van de VN. Door steun van Portugal en Zuid-Afrika kon het land echter overleven. Na veel politieke weerstand en behoorlijk wat onrusten in het land werd op 18 april 1980 eindelijk onafhankelijk verklaard en werd het Britse beheer opgeheven. De naam Zimbabwe werd al in 1979 aangenomen. De onafhankelijkheid heeft het land echter niet veel goed gedaan. Vooral in de eerste jaren waren er behoorlijke wat politieke onrusten. In het begin van dit millennium werd de landshervorming uitgeroepen. Dit hield in het kort in dat de veel blanken boeren werden onteigend en hun boerderijen moesten afstaan aan de zwarte bevolking. Dit zorgde ervoor dat de meeste blanken en hun knechten het land verlieten en dat veel van de kennis verloren ging wat ervoor voor zorgde dat de landbouwsector instortte. Dit sneeuwbal effect zette zich door in de rest van het land waardoor het land onder ander te maken kreeg met een extreme inflatie. Vandaag de dag is de regering hard aan het werk om hier allemaal weer bovenop te komen.
Als toerist zijnde zal je van al deze politieke beslommeringen maar weinig merken zeker als je enkel de belangrijkste bezienswaardigheden van het land bezoekt. Als je langer in het land verblijft dan zal je er echter wel iets van mee kunnen krijgen. De vraag is hoe Zimbabwe de komende jaren zal gaan ontwikkelen en of alle opgelegde sancties uiteindelijk opgegeven zullen worden.

Gemiddelde beoordeling van Zimbabwe

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Zimbabwe.


Bezienswaardigheden

De bekendste en drukst bezocht bezienswaardigheid van Zimbabwe zijn de Victoria Watervallen. Deze watervallen zijn te vinden in het grensgebied met Zambia. Deze watervallen zijn de grootste en breedste van Afrika. De watervallen zijn ontdekt door de ontdekkingsreiziger David Livingstone in 1855. Deze vernoemde de watervallen naar de toenmalige koningin van Verenigd Koninkrijk, koningin Victoria. De hoofdstad Harare is het commerciële en industriële centrum van het land maar toch is het een leuke stad om te bezoeken. Harare is voor Afrikaanse begrippen een nette en georganiseerde stad met veel groen en enkele mooie musea. Enkele hoogtepunten in de stad zijn het museum voor moderne kunst, het leeuwen en cheetah park en de Lavron vogeltuinen. Ook de andere grote stad van Zimbabwe, Bulawayo is een bezoekje waard. Hier vind je net Nationaal museum en de Khamiruïnes. Een andere bezienswaardigheid die je niet mag missen is Groot Zimbabwe, de overblijfselen van de oude hoofdstad. Ook de Matoboheuvels met zijn vele rotstekeningen zijn het bezichtigen waard.
Veel van de toeristen die naar Zimbabwe komen zijn hier voor een safari. De leukste en drukst bezochte parken van Zimbabwe zijn Gonarezhou national Park, Matobo National Park en Hwange National Park.

UNESCO

Zimbabwe heeft vijf inschrijvingen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Hiervan moet het er één delen met het buurland Zambia. In 1984 werd de eerste inschrijving op de werelderfgoedlijst gedaan. Het ging hierbij om het nationaal park Mana Pools en de safarigebieden Sapi en Chewora. Dit bijzondere natuurgebied is te vinden in het centraal noordelijk deel van Zimbabwe. Tijdens de regenperiode vormen er zich grote meren in het natuurgebied wat op zijn buurt weer veel wilde dieren trekt die op zoek zijn naar water. Gedurende de drogere maanden zullen de Meren langzaamaan verdwijnen. De tweede inschrijving is Groot Zimbabwe. Dit is het overblijfsel van een oude Zimbabwaanse stad die vroeger de hoofdstad van het land was. In ditzelfde jaar werden ook de ruïnes van de historische stad Khami toegevoegd. De bekendste bezienswaardigheid van Zimbabwe, de Victoriawatervallen werden in 1989 aan de lijst toegevoegd. Deze inschrijving moet Zimbabwe wel delen met buurland Zambia. De laatste inschrijving in Zimbabwe zijn de Matoboheuvels. Deze bijzondere granieten heuvels zijn twee miljard jaar geleden ontstaan en werden rond het begin van onze jaartelling gebruikt als onderkomen van verschillende Afrikaanse stammen. In de Matoboheuvels zijn honderden rotstekeningen te vinden.

Klimaat

Weersverwachting Zimbabwe

vandaag
29° / 15°
morgen
27° / 15°
31 mrt
26° / 15°
1 apr
27° / 13°
2 apr
29° / 14°

Het overgrote deel van Zimbabwe heeft een tropisch klimaat. Er komen meerdere soorten tropische klimaten voor in het land. Het zuidwestelijke deel en lager gelegen deel in het zuidoosten van Zimbabwe heeft een warm steppeklimaat. In deze delen van het land valt er veel minder regen dan in de andere delen van Zimbabwe. Door de grote droogte die in deze delen van het land voorkomt groeien er geen bomen en andere grote planten in dit deel van het land. De gemiddelde jaartemperatuur ligt in dit deel van het land ligt boven de twintig graden Celsius. Het centrale Hoogland van Zimbabwe heeft een gematigd Chinaklimaat. Dit type klimaat komt op maar een paar plaatsen ter wereld voor. In alle gevallen zijn dit hoger gelegen gebieden. Een van de kenmerken van het Chinaklimaat is dat er in de regenperiode minimaal tien keer zoveel neerslag valt als in de droogste maand van het jaar. De andere lager gelegen delen van het land hebben een warm China klimaat. Dit klimaat staat ook wel bekend als het gematigd savanneklimaat. Het enige verschil tussen het warme en gematigde China klimaat is de gemiddelde jaar temperatuur. Bij het warme Chinaklimaat ligt dir net boven de 22 graden Celsius en bij het warme en boven.
Een groot deel van Zimbabwe heeft een regenperiode. Deze periode duurt van oktober tot en met maart. Tijdens deze maanden heb je kans op langdurige neerslag en soms extremen neerslag die voor overstromingen en ander leed kan zorgen.

Bekijk ook: Klimaatinfo Zimbabwe

Geografie

Zimbabwe ligt in het centraal oostelijke deel van Afrika en heeft geen kustgebied. Wel heeft Zimbabwe landsgrenzen met Zambia, Zuid-Afrika, Botswana, Mozambique en Namibië. Een groot deel van deze grenzen worden gevormd door rivieren en meren. Zo wordt de grens met Zuid-Afrika gevormd door de Limpopo rivier en vormen de Zambezi en het Karibameer de natuurlijke grens met Zambia. Een andere belangrijke rivier in Zimbabwe is de Sabi. Deze rivier is in het zuidoostelijke deel van het land te vinden.
Geografisch gezien kun je Zimbabwe in vier stukken onderverdelen. Als eerste het Hoogveld waar onder andere de hoofdstad Harare te vinden. Dit deel van het land bevindt zich gemiddeld op 1.200 tot 1.500 meter boven de zeespiegel. Naast dit Hoogveld is het middenveld wat op een hoogte tussen de 900 en 1.200 meter ligt. Hieronder dan weer het laagveld waar de bekkens van de verschillende rivieren zoals de Zambezi, de Limpopo en de Sabi te vinden zijn. Het vierde deel bestaat uit het bergachtige gebied dat de grens met Mozambique vormt. Het hoogste punt van Zimbabwe, de berg Nyangani, is te vinden in dit bergachtige gebied. Het grootste meer van Zimbabwe is het Karibameer. Dit is een stuwmeer dat is ontstaan in 1955 na de bouw van de Karibadam. Naast de hoofdstad Harare is er nog één andere echte grote stad in het land te vinden, dis is Bulawayo. Andere steden van betekenis zijn Mutare, Kadoma, Gweru, Masvingo, Zvishabane, Beit Bridge en Victoria Falls.

Reisadvies

Het reisadvies voor Zimbabwe staat al enige jaren op de status “waakzaamheid betrachten”. Dit heeft met name te maken met de politieke onrust in het land. Deze politieke onrust leid op veel plaatsen tot demonstraties. Als toerist zijnde kun je het beste grote mensenmassa’s en de plaatsen waar normaal gesproeken de demonstraties plaatsen vinden mijden. Daarnaast dien je er rekening mee te houden dat de snelwegen niet van de kwaliteit zijn die wij gewend zijn maar dat het er wel even druk of drukker kan zijn als in Nederland. Het reizen met het openbaar vervoer wordt als toerist afgeraden aangezien je veiligheid hierin niet gegarandeerd is. Ook het reizen in de avond en nacht wordt afgeraden. Homoseksualiteit is verboden in Zimbabwe. Dit geld ook voor toeristen, houd hier rekening mee als je het land bezoekt.
In Zimbabwe komen met regelmaat politiecontroles voor zorg er altijd voor dat je de benodigde bij de hand hebt en je de instructies van de agenten opvolgt. Wil je het land als journalist bezoeken dan dien je hiervoor eerst een aanvraag te doen bij het ministerie van Media in Zimbabwe. Als toerist zijnde is het verstandig om de arme dichtbevolkte wijken van de grotere steden te mijden. Deze wijken staan bekend als erg crimineel. De vraag is niet of je beroofd wordt maar wanneer en hoe vaak.
Van november tot en met maart kunnen langdurige regenbuien voor de nodige overlast zorgen. Rivieren kunnen buiten hun oevers treden en op verschillende plaatsen in het land zullen er overstromingen voorkomen. Reis je in deze periode door het land hou dan de nieuwsberichten nauwlettend in de gaten en mijd de zwaarst getroffen gebieden.

Reisdocumenten

Om Zimbabwe te kunnen bezoeken moet je in het bezit zijn van een paspoort dat op de datum van vertrek uit Zimbabwe nog minimaal zes maanden geldig is. Het paspoort moet nog minimaal over twee blanco bladzijden naast elkaar gelegen bladzijdes beschikken. Daarnaast moet je een visum aanvragen bij de Zimbabwaanse ambassade in België. Om dit visum te kunnen aanvragen moet je naast een paspoort in het bezit zijn van twee kleurenpasfoto’s, een aanvraagformulier dat is ondertekend en een bewijs van verblijf. Daarnaast moet je in het bezit zijn van een retour of doorreisticket en moet je bij de douane kunnen bewijzen dat je over voldoende liquide middelen beschikt.
Een vaccinatie tegen gele koorts is verplicht als je naar Zimbabwe reist als je eerder in een gele koorts gebied geweest bent daarnaast moet je in het bezit zijn van een cholerastempel. Dit alleen als je over land Zimbabwe binnenkomt. Daarnaast is het verstandig on inentingen te nemen tegen hepatitis B, rabiës, buiktyfus en tuberculose. In Zimbabwe komt Malaria voor neem dus Malariapillen mee, slaap onder een klamboe en zorg voor voldoende DEET. Indien je geneesmiddelen gebruikt is het verstandig om hier meer dan voldoende van mee te nemen aangezien er in Zimbabwe zo goed als geen medicijnen te krijgen zijn.

Infotabel

Hoofdstad Harare
Telefoon (landcode) 263
Internetdomein .zw
Taal/talen (officieel) Shona, Noord-Ndebele, Engels en 13 andere talen
Taal/talen (spreektaal) Shona, Noord-Ndebele, Engels en 13 andere talen en dialecten
Religie(s) Syncretisch en Christelijk
Tijdzone(s) UTC+2
Tijdsverschil zomer in Zimbabwe loopt de tijd gelijk met Nederland
Tijdsverschil winter in Zimbabwe is het 1 uur later dan in Nederland
Zomertijdregeling nee
Valuta Amerikaanse dollar, Zuid-Afrikaanse rand en de euro

Links

Over Zimbabwe is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Zimbabwe:

Zimbabwe informatie
Zimbabwe startpagina
Zimbabwe toerisme
wikipedia
world factbook
winterzon vakantie Zimbabwe

Beoordelingen

Plaats uw ervaring/beoordeling voor Zimbabwe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


cultuur
vakantiegevoel
eten & drinken
infrastructuur
stranden
winterzon
wintersport
winkelen
uitgaansleven
natuur
prijspeil
veiligheid