Tunesië

De Republiek Tunesië ligt in het tunesiecentraal noordelijke deel van Afrika en heeft landsgrenzen Libië en Algerije. Tunesië behoort tot de Maghrelanden. Dit is een Arabische aanduiding voor een aantal landen die ten westen van Saoedi Arabië liggen ook Marokko, Algerije, Mauritanië en Libië behoren hierbij.
In de oudheid woonden er voornamelijk Berbers in het gebied dat nu Tunesië. Vanaf de tiende eeuw wordt het gebied gekoloniseerd door de Feniciërs. Deze stichten de stad Carthago deze stad en dit rijk zijn lange tijd de rivalen geweest van de Romeinen. Dit leidde tot een van de bekendste veldslagen uit de tijd van de Romeinen. Wie kent er niet het verhaal van Hannibal die met zijn olifanten over de Alpen heentrok. Uiteindelijk verliezen de Feniciërs en werd Tunesië en als de rest van Noord-Afrika ingenomen door de Romeinen. Uit deze periode zijn nog veel bouwwerken bewaard gebleven.
Na de val van Rome wordt Tunesië achtereenvolgens bezet door de Vandalen, Byzantijnen en de Arabieren. De laatste introduceerden de islam in het land. Hierna volgden er diverse Berberkoninkrijken, de Ottomanen en uiteindelijk de Fransen. Tunesië wordt uiteindelijk in 1956 een zelfstandig koninkrijk dat iets meer dan een jaar later ingeruild wordt voor de Republiek Tunesië. Sindsdien hebben meerdere presidenten het land bestuurd de bekendste en langst zittende hiervan is Ben Ali die uiteindelijk tijdens de Jasmijnrevolutie in 2011 gedwongen werd het land te verlaten. Sindsdien zijn er weer vrije verkiezingen in Tunesië.
Tunesië is lange tijd een populaire toeristische bestemming aan de Middellandse Zee geweest maar door de onstabiele politieke situatie de vele opstanden en meerdere aanslagen is het land de laatste jaren uit de gratie geraakt bij de toeristen. De verwachting is dat als er weer politieke rust is in Tunesië dat het toerisme weer zal gaan aantrekken.

Gemiddelde beoordeling van Tunesië

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Tunesië.


Bezienswaardigheden

De meeste bezienswaardigheden die in Tunesië te vinden zijn hebben een historische oorsprong. Zo zijn er nog veel tekenen te vinden uit de periode dat Tunesië onderdeel was van het Romeinse Rijk. Het amfitheater van El Djem is hier een goed voorbeeld van. Daarnaast zijn er nog verschillende overblijfselen van Romeinse nederzettingen te vinden. In de medina van de stad Tunis staat de Moskee Ez Zitouna dit si de oudste moskee van Tunesië. Deze moskee stamt uit de zevende eeuw na Christus en is tegenwoordig onderdeel van de universiteit. In de hoofdstad is tevens het Nationaal museum Bardo en het Dar Ben Abdallah museum te vinden. Dit zijn gelijk de twee populairste musea van Tunesië. In de stad Sousse ligt het Kashbah Sousse museum. In dit museum is een indrukwekkende collectie mozaïeken te vinden. Andere bekende bezienswaardigheden in Tunesië zijn de plaats Nabeul die bekend staat om zijn aardewerk en siersmeedwerk, Het spirituele centrum Kairouan, de oude Romeinse stad Dougga en het door de Fransen aangelegde park du Belvédére.
Wie wat meet naar het zuidelijke deel van het land reist kom je uiteindelijk bij de verschillende zoutvlaktes van het land uit. De bekendste en grootste hiervan is het Chott el-Jerid zoutmeer. Op de warmste dagen van het jaar kan het voorkomen dat je hier een Fata Morgana ziet. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Tunesië is gelijk de rede dat veel toeristen een bezoek brengen aan het land. Dat is namelijk de Middellandse zee. Deze zee zorgt voor een erg aangenaam klimaat in het noordelijke deel van het land.

UNESCO

Er zijn in Tunesië acht inschrijvingen op de werelderfgoedlijst van de Unesco te vinden. Het gaat hierbij om zeven verschillende culturele inschrijvingen en een natuurlijke inschrijving. De natuurlijke inschrijving is het nationale park Ichkeul in het noordelijke deel van het land niet ver van de Middellandse Zee vandaan. Het park bestaat hoofdzakelijk uit drasland en is een belangrijk knooppunt voor trekvogels. De eerste inschrijving in Tunesië was het amfitheater van El Djem. Dit is het grootste amfitheater in het continent Afrika en is bijzonder goed bewaard gebleven. Het amfitheater is gebouwd door de Romeinen en bood plaats aan ongeveer 35.000 mensen. Later werd de stad Carthago toegevoegd. Deze stad was de hoofdstad van het Cathaagse Rijk totdat de Romeinen de stad innamen en het na Rome en Alexandrië de belangrijkste stad van hun rijk maakten. Andere inschrijvingen in Tunesië zijn de medina van Sousse en Tunis, de stad Kairouan en de voormalige stad Thugga.

Klimaat

Weersverwachting Tunesië

vandaag
20° / 10°
morgen
20° / 13°
18 mrt
24° / 12°
19 mrt
24° / 15°
20 mrt
23° / 13°

Het klimaat van Tunesië wordt mede bepaald door de Middellandse, zee de uitlopers van het Atlasgebergte en de Sahara. Hierdoor heeft het noordelijke deel van Tunesië een warm mediterraan met zachte natte wintermaanden en een warme droge zomerperiode. Het centrale deel van Tunesië heeft een steppeklimaat waarbij de gemiddelde temperatuur erg afhankelijk is van de hoogte van de regio. In het zuidelijke deel van Tunesië komt het warme woestijnklimaat voor. De jaarlijkse neerslag is hier bijzonder laag en de temperaturen zijn er zeker in de zomermaanden bijzonder hoog. Het noordelijke deel van Tunesië krijgt met regelmaat te maken met depressies te vanaf de Middellandse zee landinwaarts drijven. Deze komen echter maar zelden voorbij het Atlasgebergte.
de zomermaanden in Tunesië kunnen bijzonder warm of heet zijn. In het noordelijke deel van het land komen met regelmaat temperaturen voor die boven de veertig graden Celsius uitkomen. In het uiterste zuiden van het land komen zelfs temperaturen van boven de vijftig graden Celsius voor. Op deze warme dagen kun je maar het beste een plekje in de schaduw in de buurt van de Middellandse Zee opzoeken.
Tunesië wordt met regelmaat geteisterd door de Chili een plaatselijke Sirocco die uit het zuiden komt opzetten. Deze wind neemt veel zand en stof mee uit de Sahara en zorgt ervoor dat de lucht roodbruin zal kleuren. Als de Chili over Tunesië trekt dan zakt de gemiddelde luchtvochtigheid enorm en zal de luchtvochtigheid niet meer boven de dertig procent uitkomen.

Bekijk ook: klimaatinfo Tunesië

Geografie

Tunesië ligt in het centraal noordelijke deel van Afrika. Tunesië heeft landsgrenzen met Algerije en Libië en grenst in het noorden en oosten aan de Middellandse Zee. Het noordelijke deel van Tunesië bestaat hoofdzakelijk uit een aantal van west naar oost lopende bergketens. Dit zijn allemaal uitlopers van het Atlasgebergte. Het gebied is verdeeld in twee delen. Deze splitsing wordt veroorzaakt door de Mejerdarivier die door het gelijknamige dal heenloopt. Dit gelijk de enige rivier in Tunesië die nooit helemaal droogvalt. De hoogste berg van Tunesië ligt tevens in dit gebied. De Jebel Chambi is 1.544 meter hoog en te vinden in de buurt met de grens met Algerije.
het centrale deel van Tunesië bestaat hoofdzakelijk uit steppegebied dat in het zuiden langzaam overgaat in zoutvlakten. Door dit gebied lopen enkele rivieren die in de zomermaanden altijd droog komen te staan.
het zuidelijke deel van Tunesië bestaat hoofdzakelijk uit een Saharavlakte. Het landschap wordt hier eerst nog gekenmerkt door grote zoutvlaktes en oase’s maar gaat uiteindelijk over in het woestijnlandschap van de Sahara. In dit stuk ligt de Chott el-Jerid een zoutmeer dat voor een groot deel van het jaar uit een zoutvlakte bestaat. Het zoutmeer is ongeveer 5.000 vierkante kilometer groot.
De Hoofdstad Tunis is de grootste stad van het land andere bekende grote en populaire steden in het land zijn Sfax, Sousse, Midroun, Kairouan en Bizerte. Populaire toeritische plaatsen in het land zijn Hammamet, het eiland Djerba, Sousse, Monistar, Skanes en Port el Kantaoui.

Reisadvies

Het reisadvies voor Tunesië staat al enige tijd op ”alle reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden”. Dit heeft voornamelijk te maken met de nasleep van de jasmijnenrevolutie en de verhoogde kans op aanslagen. Daarnaast wordt het grensgebied met Libië gezien als zeer gevaarlijk. Daarnaast vinden er met regelmaat gevechten plaatsen in het grensgebied met Algerije. Reizen naar beide grenzen worden dan ook ten zeerste afgeraden. In de grotere steden van Tunesië komen met regelmaat grote demonstraties voor. Deze zijn voornamelijk gericht op nieuwe presidentsverkiezingen en het verslechterde economisch klimaat. Als westerling is het verstandig om deze demonstraties te mijden aangezien ze kunnen ontaarden in antiwesterse demonstraties.
Mocht je toch op vakantie gaan naar Tunesië blijf dan in de buurt van de toeristische zones en zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de laatste politieke ontwikkelingen in het land.

Reisdocumenten

Om een bezoek te kunnen brengen aan Tunesië dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat op de dag van vertrek uit het land nog minimaal zes maanden geldig is. In veel gevallen kun je het land ook bezoeken als je in het bezit bent van een geldige identiteitskaart en een hotelvoucher. Dit geld voor reizigers van alle leeftijden. Voor een bezoek aan Tunesië heb je geen visum nodig, alleen als je van plan ben om langer dan drie maanden in het land te verblijven. Daarnaast moet je in het bezit zijn van een retour of een doorreisticket.
Het in en uitvoeren van drugs en andere verdovende middelen is hier streng verboden. Op het overtreden van deze regels staan hoge geldboetes en celstraffen.

Infotabel

Hoofdstad Tunis
Telefoon (landcode) 216
Internetdomein .tn
Taal/talen (officieel) Arabisch
Taal/talen (spreektaal) (Tunesisch) Arabisch, Berbers en Frans
Religie(s) islam
Tijdzone(s) UTC+1
Tijdsverschil zomer In Tunesië is het 1 uur vroeger dan in Nederland
Tijdsverschil winter In Tunesië loopt de tijd gelijk met Nederland
Zomertijdregeling nee
Valuta Tunesische dinar

Links

Over Tunesië is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Tunesië:

Tunesië informatie
Tunesië voor beginnerswinterzon Tunesië
Tunesië tips
wikipedia

Beoordelingen

Plaats uw ervaring/beoordeling voor Tunesië

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


cultuur
vakantiegevoel
eten & drinken
infrastructuur
stranden
winterzon
wintersport
winkelen
uitgaansleven
natuur
prijspeil
veiligheid